
Tudja, hová kell mennie, ha rovart akar enni?
Szingapúr – a héten emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánítottak 16-féle rovart, és az élelmiszer-biztonsági hivatal (Singapore Food Agency – SFA) engedélye azonnali hatállyal életbe is lépett, így lehetséges a rovarevés a városállamban.

A listán szereplő rovarokat ezentúl lehet importálni emberi és állati fogyasztás céljára is, és több helyi étterem és kiskereskedő már el is kezdte tervezgetni a beszerzésüket és felvételüket az étlapra.
Közéjük tartozik a CNBC beszámolója szerint a fenntarthatóságra összpontosító Gastrobar Fuga és az Insectyumz, amelyek több más létesítménnyel együtt üdvözölték a döntést és alig várják, hogy „izgalmas rovarfogásokat” kínáljanak a vendégeiknek. A mostantól Szingapúrban ehető rovarok listája:
- nyugati és európai mézelő méh,
- selyemlepke és selyemmoly,
- kis viaszmoly,
- nagy viaszmoly,
- szarvasbogárlárva,
- szkarabeuszlárva,
- közönséges lisztbogár,
- sötétbogár,
- gyászbogárlárva,
- szöcske,
- sivatagi vándorsáska,
- afrikai vándorsáska,
- fekete, mezei és kétfoltú tücsök,
- közönséges tücsök,
- trópusi házi tücsök,
- házi tücsök.
A szingapúri élelmiszer-ügynökség elismerte, hogy az ország rovaripara még csak „születőben van”, de új élelmiszerforrást jelentenek, de a behozataluknál az elsődleges szempont a biztonság garantálása.
Az emberi étkezésre szánt rovarokat nem szabad a vadonból begyűjteni,
azokat szabályozott körülmények között, engedélyezett létesítményekben kell tenyészteni. A hivatal hangsúlyozta azt is, hogy mivel jelenleg nincsenek nemzetközi szabványok, olyan országok és régiók tapasztalataira alapozta a döntésé, amelyek már engedélyezik bizonyos rovarok fogyasztását, és erről hivatalos adatok állnak rendelkezésre.
Rovarevés: a FAO is támogatja
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy ideje már népszerűsíti a rovarokat alternatív fehérjeforrásként, mert a tenyésztésük fenntarthatóbb és kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a hagyományos állattenyésztés.

„Az ehető rovarok kiváló minőségű fehérjét, vitaminokat és aminosavakat tartalmaznak az ember számára” – közölte a FAO, hozzátéve, hogy a rovaroknak kevesebb takarmányra van szükségük, mint a juhoknak vagy a szarvasmarháknak ahhoz, hogy azonos mennyiségű fehérjét termeljenek.
Az SFA megjegyezte, hogy más országok
már engedélyezik a rovarok fogyasztását, köztük Ausztrália, Dél-Korea, Thaiföld és az Európai Unió
– bár utóbbival nem mindenki ért egyet. A legnagyobb olasz agrár-érdekvédelmi szervezet, a Coldiretti szerint a rovarok élelmiszeripari célú forgalmazása az új élelmiszerekről szóló uniós rendelet alapján mindenekelőtt azért kérdéses, mert távol áll az európai és legfőképpen az olasz étkezési szokásoktól. A szervezet ezért határozottan támogatja a rovarliszt élelmiszerekben való jelenlétének feltüntetésére vonatkozó szabályokat.
Ajánlott videók



