BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Washington igyekszik meggyőzni Dél-Koreát, hogy szállítson lőszert Ukrajnának

Az amerikai tisztviselők abban reménykednek, hogy meggyőzhetik Jun Szogjol dél-koreai elnököt: a távol-keleti ország szálljon be Ukrajna támogatásába. Ugyanakkor Szöul üzletpolitikája, hogy nem szállít fegyvereket hadban álló országoknak, Észak-Korea pedig tovább nehezíti a döntést.

A NATO-csúcstalálkozó egyik legbefolyásosabb személyének Jun Szogjol dél-koreai elnök számít, pedig a távol-keleti ország nem tagja a NATO-nak. Ellenben hatalmas fegyverkészlettel rendelkezik, Washington pedig régóta igyekszik meggyőzni Szöult, hogy szálljon be Ukrajna támogatásába.

South Korean President Yoon visits US command
Fotó: Getty Images

Dél-Korea becslések szerint több mint 3 millió, Ukrajna által használt 155 milliméteres tüzérségi lövedéket birtokol. Ugyanakkor Szöul üzletpolitikája, hogy nem szállít fegyvereket hadban álló országoknak, így eddig csak humanitárius segélyt és aknamentesítéshez szükséges eszközöket küldött Kijevnek.

Az 51 milliós ország azonban főleg Észak-Korea miatt tartja vissza a szállítmányokat: a remeteállam jóval nagyobb hadsereggel rendelkezik, ráadásul atomhatalom, valamint tüzérséggel képes megsemmisíteni a fontos gazdasági központnak számító fővárost és környékét. Szöul eddig azzal érvelt, hogy 

minden lőszerre szüksége van Phenjan elrettentése céljából.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy eddig Oroszország nem segítette Észak-Koreát és Dél-Korea igyekezett nem magára haragítani Moszkvát. Azonban júniusban Vlagyimir Putyin  orosz elnök 24 éve először utazott Észak-Koreába, ahol Putyin és Kim Dzsongun átfogó stratégiai szerződést kötött, amely magában foglalja a kölcsönös segítségnyújtást.

Az amerikai tisztviselők abban reménykednek, hogy ennek fényében meggyőzhetik Jun Szogjolt: szálljon be Ukrajna támogatásába. A Bloombergnek viszont források elárulták: Szöulban úgy tekintenek a Kijevnek történő fegyverszállításra, ami egy nyomásgyakorló eszköz és elrettenti Oroszországot attól, hogy katonai támogatást nyújtson Észak-Koreának.

Szöuli tisztviselők jelezték Moszkvának, hogy a vörös vonalat az olyan anyagok, eszközök és technológia jelentik, amely növelné Phenjan képességét a tömegpusztító fegyverek előállítására. Így aztán lehet, hogy Ukrajnában feleslegesen reménykednek: a dél-koreai készletek valószínűleg a Távol-Keleten maradnak.

Kim Dzsongun dél-koreai alkatrészekből készült luxuslimuzint kapott Putyintól

Kim Dzsongun idén két, Oroszországban gyártott Aurus luxuslimuzint kapott ajándékba Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. A járművek gyártáshoz sok dél-koreai alkatrészt is használnak, pedig az észak-koreai vezető többször is legfőbb ellenségének nevezte Dél-Koreát. Igaz, Kim nem finnyás, ha nyugati luxusautókról van szó.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.