Logisztika

Katapultáltak a megrendelések

Már ezernél is több repülőt vásároltak a légitársaságok és a lízingcégek az angliai Farnborough-ban zajló vásáron. A két nagy mellett ezúttal az Embraer is óriásüzletet tudott kötni.

Az újdonságok bemutatása mellett az üzletkötéseké a főszerep a London melletti Farnborough-ban a héten zajló repülőgépvásáron. A kétévente megrendezett börze ezúttal is a Boeing és az Airbus vetélkedéséről szól, az iparág két meghatározó szereplője fej fej mellett halad a friss és a már előkészített, de itt szentesített megrendelések bejelentésével. A hírértékkel azonban csínján kell bánni, mert mindegyikük szereti feltupírozni a számokat, és olyan rendeléseket is újként tüntet fel, amelyek már szerepelnek a cég könyveiben. Az első, hétfői napon a Boeing például 205 repülőről és a 27,3 milliárd dolláros összesített listaárról számolt be, míg az új, megerősített megrendelés ebből csupán 24 gépre szólt, 4,8 milliárd dollár értékben. A többi opció, szándéknyilatkozat vagy memorandum szintjén kezelhető szerződés volt. A brazil GOL Airlines 15 darab 737MAX-ot, a Qatar Airways öt darab, a német DHL pedig 14 darab 777F modellt igényelt, utóbbiból azonban csak négy tekinthető valóban újnak a Seeking Alpha összesítése szerint.

A második nap már erősebb volt, a kedden regisztrált 75 új megrendelés mögött 9,4 milliárd dollár érték húzódik meg. Szándéknyilatkozatokkal és szerződésmódosításokkal együtt a Boeing 178 gép vásárlását tüntette fel keddről 26,8 milliárd dollár volumenben. A keddi termésből kiemelkedik a Volga Dnyepr csoport által rendelt, öt darab 747-es, amelyek áruszállítási feladatokat látnak majd el, egyben segítik a megrendelésekkel küszködő Jumbo túlélését. Befektetői szempontból a Boeing középtávú frissített kitekintése hozott érdekességeket: a cég a következő húsz évben 15,1 ezermilliárd dolláros bevételre számít, amelynek a nagyobb, 8,8 ezermilliárd dolláros részét teszik ki a szervizszolgáltatások, míg az 1700 darabbal 42 730 darabra javított repülőgép-szállításokból 6,3 ezermilliárd dolláros bevétellel kalkulálnak. A repülőgépflották éves növekedési ütemét 3,5, az utasszámét 4,7 százalékosra becsülik a következő két évtizedre. Az Airbus konzervatívabb becslést közölt, a páneurópai gyártó 37 390 repülőjének átadását látja reálisnak 2038-ig.

Szinte minden órára jut valamilyen nagy bejelentés Farnborough-ban
Fotó: Embraer

Az Airbusnál az első napi erős kezdést gyengébb folytatás követte: a hétfői 66 új megrendelést kedden tíz követte, a kettő együtt 10,3 milliárd dollárt ér. A szándéknyilatkozatokat is beszámítva 358 gépnél és 41,2 milliárd dolláros összértéknél járnak. Legnagyobb új megrendelője a kuvaiti Wataniya Airlines (25 darab) mellett két ír lízingcég, a Goshawk Aviation és a Macquarie AirFinance lízingcég volt, utóbbiak húsz-húsz darabbal. A Boeing–Airbus-mérkőzés állása a félidőben 99:76, ezt azonban egy jól elhelyezett új megrendelés bármikor megfordíthatja. Szerdára is maradt nagy üzlet: a Boeing száz gép megvásárlására írt alá szándéknyilatkozatot a vietnámi VietJet légitársasággal 13 milliárd dollár értékben.

A nagyok árnyékában a regionális jeteket gyártó s a Boeinggal szövetkező brazil Embraer, illetve a tízéves alapítását ünneplő, az ARJ21-es gépet készítő kínai Comac is aktív volt hétfőn: előbbitől a United Air­lines rendelt 25 személyszállítót 1,1 milliárd dollárért, míg a kínaiak 800 milliós üzletet kötöttek honfitársukkal, az Urumqi Airlinesszal.

A show-t kedden az Embraer vitte el, a brazilok 151 darab E175-ös és E195-ös gépre vettek fel rendelést,

és további 126 gép szállítására kötöttek opciót. Közülük az indianapolisi Republic Airways 100 + 100-as megrendelése emelkedett ki, a cég számára nyilván garanciát jelent, hogy a brazil gépek immár Boeing-koprodukcióban készülnek. A Szuhoj is le tudott tenni egy húsz gép megvásárlására szóló szándéknyilatkozatot, a vevő az AeroPeru lesz.

légitársaságok Airbus Boeing Embraer
Kapcsolódó cikkek