Logisztika

Több tucat amerikai utazott a lezuhant mexikói gépen

Legalább 65 amerikai állampolgár utazott az Aeromexico légitársaság Mexikó északi részén lezuhant utasszállító repülőgépén – közölte szerdán egy amerikai tisztségviselő, miközben a történteket vizsgáló szakemberek átfésülték a roncsokat, hogy közelebb kerüljenek a baleset okainak megértéséhez.

Az észak-mexikói Durangóból Mexikóvárosba induló Embraer 190-es típusú sugárhajtású gép a felszállópályától nem messze lévő bozótos területen csapódott a földnek kedden, közvetlenül azután, hogy a levegőbe emelkedett a Guadalupe Victoria nemzetközi repülőtérről.

A gépen utazó 97 utas, valamint a személyzet négy tagja mind túlélték a szerencsétlenséget, mivel sikerült elhagyniuk a gépet, még mielőtt az tüzet fogott volna.

Az Egyesült Államok monterreyi főkonzulátusa és mexikóvárosi nagykövetsége folyamatos kapcsolatban áll helyi és szövetségi hatóságokkal, valamint a gépet üzemeltető légitársassággal

– mondta egy követségi szóvivő.

Felszállás közben lezuhant, majd kigyulladt az Aeromexico légitársaság repülőgépe a mexikói Durango repülőterének közelében
Fotó: MTI/EPA/Durangói polgári védelem

Mexikói tisztségviselők nyilatkozatai szerint a gépen lévők közül szinte mindenki szenvedett valamilyen kisebb sérülést a balesetben.

Luis Gerardo Fonseca, az ország polgári légiforgalmi hivatalának igazgatója szerdán a helyi médiumokkal azt közölte, hogy megtalálták a gép két feketedobozát, amelyek kulcsfontosságú adatokkal szolgálhatnak a baleset előtti percek történéseiről. Egy a balesetről készült állítólagos videófelvételen, amelyet valamelyik utas készíthetett a gép egyik ablakából,

sötét égbolt és köd látszik, s a földfelszín még látható az emelkedő gép alatt, mielőtt puffanás hallatszik és a sikoltozó utasok hangja.

A lökés nagyon erős volt. Szerettük volna azt hinni, hogy villámcsapás érte a gépet – mondta el a Reuters hírügynökségnek egy chicagói illetőségű utas. „Rémítő volt, egészen rémisztő” – tette hozzá a családjával Durangóban járt férfi.

Egy az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó utas szerint a gép még a betonon állt, amikor a viharos szél már rázta a géptestet, és nyilvánvaló volt, hogy az idő nem kedvez a felszállásnak. A pilótának szerinte az indulás elhalasztása mellett kellett volna döntenie. Egy másik utas szavai szerint a felszálló gép egyenesen egy heves jégesőbe repült bele.

A Webcams of Mexico cég által a baleset előtti óra webkamerás felvételeiből összevágott, úgynevezett time-lapse video sötét fellegeket és ködöt, valamint kezdődő esőt mutat.

Illetékesek szerint ugyanakkor túl korai még találgatni a 2431-es járat szerencsétlenségének okát.

Az Aeromexico légitársaság szerdán egy Twitter-bejegyzésben azt közölte, hogy a sérült utasok közül 64-et már kiengedtek a kórházakból. Két ember – a pilóta és egy gyermek – azonban a durangói egészségügyi minisztérium közlése szerint súlyosabban megsérült a balesetben.

ú feketedoboz repülőgép zuhanás
Kapcsolódó cikkek