Logisztika

Négy-öt céggel kivitelezhető a buszstratégia

A következő két-három évben minden hatodik buszt elektromosra cserélnek a közösségi közlekedésben, a tízéves buszstratégia célja pedig az, hogy a 7500 darabos állományt teljes egészében környezetbarát változatokra cseréljék.

Új buszstratégiát fogadott el a kormány, amelynek keretében 1290 környezetbarát, elektromos buszt állítanak forgalomba a következő években a közösségi közlekedésben, a települések 36 milliárd forint támogatást kaphatnak a zöldbuszok beszerzéséhez – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A stratégia célja, hogy

a következő tíz évben a közösségi közlekedésben használt 7500 autóbuszt legalább 50 százalékos hazai hozzáadott érték mellett lecseréljék új buszokra, amelyek megfelelnek a klímasemlegesség elvének és a környezetvédelmi elvárásoknak is.

Forrás: MTI/Komka Péter

György László a Világgazdaság kérdésére elmondta, felmérték a piac szereplőit – az Ikarust, a mosonmagyaróvári Kravtex Kft.-t, a debreceni Inter Traction Electrics Kft.-t és a komáromi BYD Electric Truck & Bus Hungary Kft.-t –, és a cégek a közösségi közlekedés igényeit ismerve fel tudnak készülni a megrendelésekre, képesek versenyképes ajánlatot adni.

Magyarországon egyébként 2022. január 1-jétől csak elektromos buszokat lehet majd beszerezni a közösségi közlekedésben. A korszerű buszok beszerzési költsége 25-30 százalékkal meghaladja a belső égésű motorral rendelkezőkét, de a működtetésük sokkal költséghatékonyabb – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

buszstratégia tömegkozlekedés
Kapcsolódó cikkek