Logisztika

Nagy a bizonytalanság a BKV-nál

A szakszervezet szerint a munkavállalókat magára hagyta a BKV vezetése.

Egyre feszültebbek a BKV-nál dolgozók, nem tudják ugyanis, hogy a jövő évi béremelést mennyire fogja befolyásolni a tulajdonosi összetételben bekövetkezett változás, valamint a főpolgármester-váltás. Bértárgyalásról egyelőre szó sincs, a vezérigazgató még csak nem is válaszolt az Egységes Közlekedési Szakszervezet egyeztetési kezdeményezésére, s „természetesen” a 15 százalékos emelési követelésre sem. Az EKSZ mielőbbi tájékoztatást vár – olvasható az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) közleményében

Nagy a bizonytalanság a BKV-nál dolgozók körében, nem tudják ugyanis, hogyan fogja befolyásolni a munkájukat és főleg a jövő évi bérüket a főváros élén lezajlott vezetőváltás. Aggódnak a kampányban többször előkerült ingyenes utazás miatt is, mert úgy vélik, bármilyen szűk kört is érint majd, bevételkieséssel fog járni.

Márpedig az itt dolgozók évek óta azt hallják a tulajdonostól – és persze a cégvezetéstől is –, hogy a társaság veszteséges, ezért nem lehetnek vérmes béremelési remények sem. A munkavállalók szerint már egy kisebb bevételkiesés a mostaninál is rosszabb bérkövetelési pozícióba taszíthatja őket

– írta közlemény.

Fotó: Kallus György / VG

Az EKSZ elnöke, Naszályi Gábor úgy véli, a vezérigazgatónak illene tájékoztatnia a munkavállalókat a helyzetről, s ha más egyelőre nem is történhet, legalább az érdekképviseletek meghallgatásával megkezdeni a béremelési tárgyalásokat. BollaTibor és vezérkara azonban régi szokása szerint most sem sieti el a dolgot, eddig válaszra sem méltatta az EKSZ hetekkel ezelőtt írásban tett kezdeményezését. Mint ahogy „természetesen” még annyit sem tett, hogy a tulajdonos, a Fővárosi Közgyűlés összetételének változása miatt időt és türelmet kérjen a szakszervezetektől.

A szakszervezet szerint a munkavállalókat magára hagyta a cégvezetés, így nem csoda, hogy egyre feszültebbek a dolgozók. Naszályi szerint jó lenne, ha a közgyűlés megalakulását követően az elsők között kerülne napirendre a BKV helyzete, s a béremelés lehetséges mértéke.

Bizonytalanságban dolgozni a lehető legrosszabb érzés, ám a közlekedésben ennél is több: egyenesen kockázatos

– mondta az elnök. A szakszervezet a dolgozók nevében is várja, hogy a közlekedést érintő politikai ígéretekről kiderüljön, pontosan mit is jelentenek ezek a gyakorlatban.

Naszályi azt is reméli, hogy mielőbb megalakul és érdemben fog működni a szakszervezetek bevonásával tervezett érdekegyeztető fórum a fővárosban, amit Karácsony Gergely a kampányban ígért, s amit az érdekvédők régóta szorgalmaznak.

bér BKV eksz
Kapcsolódó cikkek