Logisztika

Szakértő: jogosítványhoz kellene kötni az e-rollerek használatát

Magyarországon jelenleg nem minősülnek járműnek, ezért a használóját gyalogosnak tekintik.

Jogosítványhoz és biztosításhoz kellene kötni az elektromos rollerek használatát – mondta Szatmári-Margitai Gergely jogi szakértő szombatona köztévében. Közölte, az elektromos rollerek Magyarországon jelenleg nem minősülnek járműnek, ezért a használóját gyalogosnak tekintik, miközben egyes rollerek akár óránként 75 kilométeres sebességre képesek.

Fotó: VG

Az e-rollerekre vonatkozó szabályok országonként változóak, Németországban például 20, Spanyolországban 25 kilométer per órával lehet velük közlekedni, sok helyen korhoz kötött, és a sisak viselése is kötelező – mondta. Hozzátette, Magyarország több ország példája alapján alakíthatja ki saját szabályozását. A szakértő szerint azonban közös uniós szabályozásra is szükség lenne.

Az elmúlt napokban ellentétes információk jelentek meg arról, hogy napirenden van-e itthon a KRESZ módosítása. Ennek lehetőségét először az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos vetette fel. Révész Máriusz szerint erre az elektromos rollerek és a Segwayek miatt van szükség, ezekre az eszközökre ugyanis jelenleg semmilyen közúti szabályozás nem vonatkozik. A Kormányzati Tájékoztatási Központ viszont nem sokkal később azt közölte, hogy ilyen elképzelés nincs a kormány asztalán.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek