Logisztika

Ukrajnában mobilra is letölthető a jogosítvány és a forgalmi engedély

Ukrajna a második ország lesz Európában, ahol bevezetik a személyi igazolványok elérhetőségét mobiltelefonon.

Beindult csütörtöktől az az állami internetes projekt, amelynek köszönhetően az ukrán autóvezetők az okostelefonjukra letölthetik saját vezetői engedélyüket és járművük forgalmi engedélyét.

A „Gyija” (hatás) elnevezésű állami digitalizációs projekt első eredményét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök prezentálta egy kijevi fórumon.

Hangsúlyozta, hogy a projekt célja megkönnyíteni az emberek életét. A jogosítványok és a forgalmi engedélyek mostantól Apple Store-on vagy Google Playen keresztül letölthetők mobiltelefonra a Gyija nevű állami weboldalról. Szavai szerint 9 millió ukrán autóvezető számára nyílik meg a lehetőség, hogy használja ezt a szolgáltatást.

Megjegyezte,

Európában Ukrajna a harmadik ország, ahol hasonló rendszert léptettek működésbe.

Kiemelte, hogy nem állnak meg, szeretnék, ha a tél végére a személyi igazolványok is elérhetők lennének okostelefonokon. Még idén tervezi az ukrán kormány a diákigazolványok, valamint az útlevelek digitalizálását is. Arszen Avakov belügyminiszter bemutatta a személyi igazolványok digitális tervét, eszerint azok QR-kóddal fognak megjelenni az okostelefonokon.

Fotó: AFP

Megjegyezte, hogy Ukrajna a második ország lesz Európában, ahol bevezetik a személyi igazolványok elérhetőségét mobiltelefonon.

Msztiszlav Banyik, a mobilalkalmazás kifejlesztője elmondta, hogy márciustól a mobilszolgáltatók nem fognak külön tarifát felszámolni a „Gyija” weboldal megnyitására.

Ez azt jelenti, hogy ha legalább 1 kopejka van a mobilszámlán és 1 megabájt forgalomra keret, már elérhető az oldal

– jelentette ki.

Olekszij Honcsaruk miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte, hogy jelenleg a statisztikák szerint az ukrán lakosságnak mindössze 9 százaléka él az online szolgáltatások nyújtotta lehetőségekkel.

Hozzátette, hogy ezért a következő három évben oktatási kurzusokat terveznek beindítani a digitális lehetőségek használatáról, amelybe legalább 6 millió embert szeretnének bevonni.

Ukrajna jogosítvány letöltés
Kapcsolódó cikkek