Logisztika

Óránként közel kétszázan pályáztak e-járműre

Megnyílt az elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzését támogató, ötmilliárd forint keretösszegű pályázat.

Megnyílt az elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzését támogató, ötmilliárd forint keretösszegű pályázat. Az érdeklődés a minisztérium minden várakozását felülmúlta.

Az első öt órában több mint 900 pályázat érkezett, és az igényelt támogatások mértéke meghaladta a négymilliárd forintot

– mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Fotó: Dunántúli Napló / Laufer László

A legtöbb igénylés a vállalkozóktól érkezett. A pályázaton nemcsak a taxisokat támogtják, hanem azokat a futárszolgáltatást nyújtó vállalkozásokat is, amelyek a gépjárműparkjukat tervezik lecseréni. A vállalkozások elektromos segédmotoros kerékpár, vagyis robogó vásárlásához igényelhetnek támogatást. A tisztán elektromos meghajtású gépkocsik beszerzésének részbeni finanszírozása azért is fontos a taxisoknak, mert a tevékenységükkel befolyásolják a városok életminőségét. A döntés értelmében a pályázaton a beszerzési ár 55 százalékáig igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a személyszállító vállalkozók. Az államtitkár a Világgazdaság kérdésére elmondta:

a taxisok számára kétmilliárd forintos a keret.

Kaderják Péter kiemelte: a pályázat május 20-i meghirdetése óta számos észrevétel is érkezett a minisztériumhoz, amelyeket figyelembe véve több ponton is módosítottak a pályázaton, hogy rugalmasabb legyen a rendszer. A gyártók és forgalmazók is reagáltak a pályázatra, ugyanis a 11 millió forint alá eső támogatott kategóriában korábban csak hét típusú elektromos jármű volt elérhető, mára azonban a modellek száma eléri a 15-öt. A tapasztalatok szerint a pályázat első körében a beszerzési ár átlagosan 14-15 millió forint volt, a minisztérium azonban a mérsékeltebb árfekvésű járművek vásárlását szeretné intenzívebben támogatni.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

elektromobilitás Kaderják Péter elektromos autó pályázat
Kapcsolódó cikkek