Logisztika

Mehetnek az állami milliárdok a debreceni repülőtér fejlesztésére

A debreceni nemzetközi repülőtéren összesen több mint 3 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg.

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a debreceni repülőtér 2,2 milliárd forint (körülbelül 6,37 millió euró) összegű támogatásban részesüljön a magyar állam részéről.

A Bizottság megvizsgálta, hogy a tervezett támogatási intézkedés megfelel-e az unió állami támogatásokra vonatkozó szabályainak, különös tekintettel a légi közlekedési iránymutatásban a kis repülőtereknek nyújtott működési támogatásra vonatkozóan rögzített szabályokkal.

A WizzAir légitársaság Debrecen-Moszkva járata, egy Airbus A320 típusú repülõgép és utasai a landolás után a Debreceni Nemzetközi Repülõtéren
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Bizottság úgy ítélte meg, hogy az intézkedés segíteni fogja a régió közlekedési összeköttetéseinek javítását, a térség fejlődését és a légi forgalmi torlódások enyhítését, ugyanakkor nem fogja indokolatlanul torzítani a versenyt az egységes piacon.

A Magyar Közlönyben tavaly év végén megjelent határozatban a kormány támogatja a Debreceni Nemzetközi Repülőtér működését biztosító fejlesztéseket. A tervezet beruházások összesen 3 milliárd 138 millió forintba kerülnek, amelynek egynegyedét a város önkormányzata állja. A háromnegyedet, vagyis a Bizottság által most engedélyezett összeget, 2,2 milliárd forintot pedig a központi költségvetésből fedezik.

Európai Bizottság debreceni repülőtér beruházás központi költségvetés
Kapcsolódó cikkek