Logisztika

A fővárosban lakóknak adóköteles juttatás a bérlet

Érdemes odafigyelni az adózási lehetőségekre, ha a tömegközlekedést választjuk Budapesten.

A munkáltató helyi Budapest-bérletet biztosíthat munkavállalójának a napi munkavégzéshez vagy a munkába járáshoz. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összefoglalta, mely szempontok alapján lehet megállapítani hogy ez a juttatás adóköteles-e.

Nem adóköteles

A kisokos szerint nem adóztatható a napi munkavégzéshez biztosított Budapest-bérlet, ha

a munkavállaló nem munkába járáshoz használja, hanem a napi munkájához van rá szüksége.

Ilyen munkakör lehet például a kézbesítő, szociális gondozó vagy a helyi ellenőrzést végző revizor. Ebben az esetben a helyi bérlet a tevékenység ellátásának feltétele, és mint ilyet, nem kell bevételként figyelembe venni, még akkor sem, ha azt a munkavállaló egyébként magáncélra is használhatja.

Az adómentes juttatás feltétele, hogy a munkavállaló napi gyakorisággal a munkáltató székhelyén, telephelyén kívül végezze tevékenységét, és ez a munkaköri leírásában is egyértelműen szerepeljen. A munkába járáshoz biztosított Budapest-bérlet, ha nem budapesti sem a lakóhely, sem a munkahely de a munkába járáshoz Budapesten is át kell szállnia, és az átszálláshoz helyi tömegközlekedési eszközt is igénybe kell vennie.

Ilyenkor a Budapest-bérlet megtérítése, legyen az a bérlet árának 86 százaléka vagy akár teljes egésze, nem számít adóköteles jövedelemnek.

Adóköteles

Ezzel szemben adóztatható a munkába járáshoz biztosított Budapest-bérlet Budapesten belüli utazáshoz, ha

a munkavállaló lakhelye és munkahelye is Budapesten van, és csak a városon belül utazik munkába és vissza.

Ebben az esetben a neki biztosított bérlet ára munkaviszonyból származó jövedelemként lesz adóköteles.

NAV Budapest-bérlet
Kapcsolódó cikkek