Logisztika

A négymilliót sem érte el az utasforgalom a Ferihegyen tavaly

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér éves forgalma pedig – szemben a 2019-ben fogadott 16,2 millió utassal – 3,86 millió fő volt.

A koronavírus-járvány 2020 folyamán a légiközlekedés egészére rányomta a bélyegét. Európában 1,7 milliárd légiutas tűnt el, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér éves forgalma pedig – szemben a 2019-ben fogadott 16,2 millió utassal – 3,86 millió fő volt. A Budapest Airport a nyári menetrendi időszaktól kezdődően számít utasszám-növekedésre – írják közleményükben.

A Budapest Airport 2020-ban összesen 3 859 379 induló és érkező utast kezelt, 76 százalékos visszaesést regisztrálva az előző évhez képest.

A nagymértékű forgalomcsökkenés közel sem egyedülálló jelenség: a Eurocontrol adatai szerint Európa-szerte a tavalyi évben 1,7 milliárd utas maradt el a légiközlekedésből, az éves járatszám pedig 6 millióval csökkent a koronavírus-járvány, illetve az annak kapcsán hozott, országonként eltérő szigorítások miatt.

Fotó: Budapest Airport

A tavalyi év nehézségei ellenére a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2020-ban is folyamatosan fogadott és indított járatokat.

Köszönhetően a korábbi évek felelős gazdálkodásának és a Budapest Airport tőkeerős tulajdonosainak, a vállalat működése továbbra is stabil, finanszírozása biztosított, így a repülőtér fejlesztése a koronavírus járvány időszakában is folytatódott.

Habár a 2019-es év volumene – utasforgalom tekintetében – várhatóan 2022-2023-ra térhet vissza, Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: már a 2021-es nyári menetrendi időszaktól is várható utasszám-növekedés, amely természetesen továbbra is nagyban függ a koronavírus elleni védőoltás elérhetőségétől és hatékonyságától, valamint a járvány további alakulásától.

A Budapest Airport készen áll a forgalom újraindulására

– hangsúlyozta a vezérigazgató.

Habár az elmúlt évben jelentős visszaeséssel kellett számolniuk, a munka nem állt meg a budapesti repülőtéren. Számtalan beruházás elkészült, és az alacsony utasforgalom időszakát olyan fejlesztésekre is kihasználták, amelyek a normál utasforgalmi időszakban nehézségbe ütköztek volna – fűzte hozzá.

2020 során szinte a teljes repülőtéri környezet megújult:

  • a Budapest Airport átadta az új, 11 500 négyzetméteres utasmólót, ahol az utasok komfortos és gyönyörű környezetben várakozhatnak a járatuk indulására,
  • és megépült a csomagosztályozási kapacitásokat 50 százalékal megnövelő poggyászosztályozó csarnok is.
  • Megújult a terminálépület előtti, parkolásra, illetve ki- és beszállásra szolgáló terület. A 2A Terminál indulócsarnoka új padlóburkolatot kapott, a Business és a Terminál Parkolót a terminállal összekötő sétány pedig a fejlesztéseknek köszönhetően esztétikusabb lett, és kedvezőtlen időjárás esetén is védelmet nyújt.

    A mosdók kapacitása közel 75 százalékkal nőtt, és 11 új ivókút is várja az utazóközönséget, akik a még korszerűbb és átláthatóbb tájékoztatórendszernek köszönhetően minden korábbinál egyszerűbben igazodhatnak el a repülőtéren.

    Ferihegy repülőtér légiforgalom Budapest Airport
    Kapcsolódó cikkek