Logisztika

Többnapos munkabeszüntetés indulhat a BKV-nál

A hatszázalékos, vagyis a bérek reálértékének megőrzését jelentő emelés lenne a minimális követelés.

Reálértékben csökken a BKV dolgozóinak fizetése, amennyiben a főváros továbbra is elzárkózik a béremelés elől. A cég számos munkatársa már jelenleg is 80-100 ezer forinttal kevesebbet visz haza a túlóra-lehetőségek beszűkülése miatt. Egy hónapon belül többnapos munkabeszüntetés indulhat – írja a Magyar Nemzet.

A BKV igazgatósága néhány nappal azután fogadott el nullaszázalékos béremelést tartalmazó üzleti tervet a 2021-es esztendőre,

hogy a bérszövetségbe tömörült fővárosi cégek (a BKV és a BKK mellett a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., valamint a Budapest Közút Zrt.) március 19-én kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a bértárgyalások mielőbbi eredményes lezárásáért.

A cégek vezetőivel a főváros is egyeztetett, ám utóbbi képviseletében Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes továbbra is elzárkózott a béremeléstől, forráshiányra hivatkozva.

A főváros mindössze különböző szándéknyilatkozatokat tett Karácsony Gergely helyettesének és Kordás Lászlónak, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének közös közleménye szerint.

Fotó: VG

Bár a főváros vezetése minden olyan javaslatra nyitott, amelyekhez nem kell pénz,

továbbra is elzárkóznak az ebben az évben megvalósítandó béremelés elől, ami pedig számunkra teljesen elfogadhatatlan

– értékelte korábban a tárgyalásokat Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

A szakember hangsúlyozta, hogy a hatszázalékos – vagyis a bérek reálértékének megőrzését jelentő – emelés a minimális követelésük,

mivel a konkurenciát jelentő állami vállalatoknál – a MÁV-nál és a Volánbusznál – napirenden van a béremelés, ami komoly munkaerő-elszívó hatásként jelentkezhet a BKV-nál.

Szavai szerint tetézi a problémát, hogy

nagyjából 200-250 pozíció az elmúlt évek viszonylag jó béremeléseinek ellenére sincs betöltve,

valamint hogy csak ebben az esztendőben több száz munkavállaló megy nyugdíjba a közlekedési vállalattól.

Bár a járvány felszálló ágában nem terveznek sztrájkot tartani, akár már egy hónap múlva is többnapos munkabeszüntetést helyezett kilátásba, ha a főváros nem változtat a jelenlegi álláspontján.

Elfogadhatatlannak nevezte a hozzáállást Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke is, aki az ATV Híradójának úgy fogalmazott:

Nincs szó türelemről, és az érdekképviseletek részéről, a dolgozók részéről sincs, hiszen ez a nulla százalék reálbércsökkenést jelent, reáljövedelem-csökkenést jelent, tehát ez egy olyan furcsa matematikai helyzet, amikor a nulla egy negatív szám.

A Szakszervezetek.hu-nak a BKV munkavállalói azzal is érzékeltették a helyzet súlyosságát, hogy a pandémiás helyzet miatt ritkított járatok következtében a járművezetők elvesztették a túlórázási lehetőségük jelentős részét, ami miatt már jelenleg is 80-100 ezer forinttal kevesebbet visznek haza.

sztrájk BKV
Kapcsolódó cikkek