Logisztika

Nem adna az idén fizetésemelést a BKV

A BKV igazgatósága csaknem egyhangúlag fogadta el tegnap a béremelést nem tartalmazó 2021-es üzleti tervet, miközben a közlekedési társaság szakszervezetei sztrájkot fontolgatnak az elmaradó fizetésemelés miatt. Legközelebb már a főváros tárgyal a bérszövetségbe tömörülő cégekkel.

Bérfejlesztés nélküli kerettel fogadta el tegnap a BKV igazgatósága a tömegközlekedési cég 2021-es üzleti tervét. A Világgazdaság információi szerint

a döntés csaknem egyhangú volt, mindössze egy tartózkodó szavazat érkezett a testületi tagok részéről.

A fővárosi vállalatnál az idénre tervezett közszolgáltatási díj megközelíti a 136 milliárd forintot, de ebből csupán szűk 500 millió forintot különítettek el beruházásokra. Forrásaink szerint párját ritkítóan gyenge lábakon áll a BKV, a menedzsment úgy kommentálta a helyzetet, hogy egy ennyire alulfinanszírozott üzleti tervet csak egyszer lehet elfogadni, egy második már a működést veszélyezteti.

A fizetésemelés kimaradása rossz üzenet a cég szakszervezeteinek, amelyek múlt pénteken kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a bértárgyalások mielőbbi eredményes lezárása érdekében a BKV-nál és a BKK-nál. A kollektív munkaügyi vita a gyakorlatban a sztrájk előszobája, azt jelenti, hogy ha hét napon belül nem születik megegyezés, sztrájk kezdeményezhető. Az egyeztetés ideje alatt is tartható figyelmeztető leállás egy alkalommal, de annak időtartama a két órát nem haladhatja meg. A szakszervezetek részéről azt hangsúlyozták lapunknak, hogy

hagynak időt a munkáltatónak, illetve a fővárosnak mint tulajdonosnak a helyzet rendezésére, és ezeken a határidőkön belül nem valószínű a konkrét munkabeszüntetés meghirdetése.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Pénteken kora délután fontos állomásához érkezik az idei bérmegállapodás ügye, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes ugyanis tárgyalásra hívta a bérszövetségbe tömörülő cégek (a BKV és a BKK mellett az FKF és a Budapest Közút) érdekképviseleteit, illetve vezetőit

– értesült a Világgazdaság. Ha a városvezetés ezen a találkozón is ragaszkodik a nullaszázalékos béremeléshez, a szakszervezetek megkezdik a sztrájk szervezését, mert ez a mérték elfogadhatatlan számukra. A leállás előkészítését azonban a járványhelyzet miatt nem fogják elkapkodni.

A BKV-nál február eleje óta tudott, hogy ebben az évben nem készülnek a jövedelmek növelésére. Bolla Tibor vezérigazgató az akkori plenáris ülésen közölte, hogy

mivel sem a cégnek, sem a BKK-nak, sem pedig a fővárosnak nincs forrása erre a célra, semmiféle fizetésemelésre nem lát lehetőséget 2021-ben a tömegközlekedésben dolgozók részére.

A szakszervezetek ezzel szemben 6 százalékos bérfejlesztési és 10 százalékos cafeteriaemelési igénnyel léptek fel. A társaság vezetése ígéretet tett, hogy a városházával közösen folyamatosan keresi a szükséges források bevonásának lehetőségét.

Ebből jó eséllyel legkorábban a nyáron lehet konkrétum, addigra kiderül, mekkora összeg folyik be az iparűzési adóból. „Bízunk benne, hogy ezek a törekvések sikerrel járnak, de a mostani rendkívüli időszakban szükségünk van az érdekképviseletek megértő és türelmes támogatására is” – írta a közlekedési vállalat egy korábbi közleményében. A BKV-s bértárgyalások jellemzően minden évben feszültséggel járnak, de a feleknek az utóbbi időszakban végül rendre sikerült elfogadható alkut kötniük. Tavaly a személyi alapbér 10, két éve 8 százalékos fejlesztéséről született megállapodás, a mostani nulla százalékról induló egyezkedés azonban extrém helyzetnek számít.

üzleti terv BKV 2021 béremelés főváros bérszövetség
Kapcsolódó cikkek