Logisztika

Lejtőn maradt az üzemanyageladás

Márciusban már több gázolaj fogyott, mint 2020 harmadik hónapjában.

Az év első három hónapjában 8 százalékkal kelt el kevesebb üzemanyag a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatainak kútjainál, mint az előző év azonos időszakában

– közölte a Világgazdasággal Grád Ottó, a szövetség főtitkára. (A MÁSZ tagok fedik le a magyarországi benzin- és gázolaj kiskereskedelmének meghatározó részét.)

Összesen 816,64 millió liter termék fogyott, ebből 295,5 millió liter volt a motorbenzin, és 521,2 millió liter a gázolaj. Bár a benzinértékesítés 13 százalékkal csökkent, ezen belül 2,5 százalékkal tovább bővült a prémium termékek forgalma.

A szakember tájékoztatása szerint ennek két oka is van:

a vevők elégedettsége és az, hogy az autósok egy része nem szívesen vásárolja a múlt év eleje óta megnövelt bioetanol-tartalmú 95-ös minőséget, inkább kifizeti a drágább prémiumot, mert abban ugyanannyi a bioösszetevő, mint korábban. Nem adagolnak több bioetanolt a 98-as benzinbe sem, de a 98-ast már a legtöbb helyen kivonták a forgalomból, ezért kikerült a MÁSZ statisztikáiból is. Jól fogyott a prémium dízel is, ez esetben még látványosabb, 24,2 százalékos volt az eladások növekedése. Fontos azonban, hogy a teljes eladáson belül mindkét prémium termékre meglehetősen szerény piaci hányad jut.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Grád Ottó emlékeztetett, hogy az idei és a tavalyi első negyedéves értékesítés összehasonlításakor figyelembe kell venni, 2020-ben csak márciusban jelentkeztek a koronavírus-járvány hatásai az üzemanyagpiacon. Ennek fényében érdekesség, hogy a 2021. márciusi dízeleladás már nagyobb volt az egy évvel korábbinál, a benzinpiac viszont még ebben az összevetésben is szűkült. Elmaradt az idei teljes első negyedéves eladás az előző negyedévestől is.

A piac már beárazta, hogy április 1-től emelkedett az üzemanyagok jövedéki adója

– közölte a szakember. A termékárak mellett a hazai jövedéki nagyságát is befolyásoló világpiac árak Grád Ottó várakozása szerint a következő időszakban egy meglehetősen széles 50 és 75 dollár közötti sávban mozoghatnak. Alakulásukat elsősorban a kereslet változása diktálja majd – ez pedig erősen függ a koronavírus-járvánnyal összefüggő gazdasági következményektől –, a kínálati oldal ugyanis meglehetősen stabil, az OPEC tagok tartják magukat a termelési kvótáikhoz.

Grád ottó mász üzemanyag benzin dízel
Kapcsolódó cikkek