Logisztika

Május végi nyitásra készül az EasyJet

A brit fapados légitársaság súlyos veszteségeket könyvelt el a télen, és az idei második negyedévben is csak mérsékelt forgalomra számít, de május végén már növelné kapacitásait.

Figyeljük az európai helyzetet, és azt látjuk, hogy az oltási programok gyorsulnak, a legtöbb ország május végén tervezi süríteni, illetve újraindítani a repülőjáratait

– értékelte a helyzetet a társaság vezégigazgatója.

Fotó: Bernd von Jutrczenka / dpa

Az EasyJet a márciusban lezárult pénzügyi fél évében az előrejelzéseknél kisebb, 690–730 millió fontos veszteséget ért el a vártnál hatékonyabb költségcsökkentő intézkedéseinek köszönhetően. A fapados légitársaság bevételei 90 százalékkal elmaradtak a tavalyi év azonos időszakáétól; az októbertől márciusig tartó időszakban kapacitásainak kihasználtsága mindössze 14 százalékos volt.

Az EasyJet most azzal számol, hogy a világjárvány előtti, 2019-ben regisztrált forgalmának 20 százalékát is elérheti az idei második negyedévben.

A fapados társaság fő piacának számító Egyesült Királyságban már elkezdődött a nyitás, a belföldi turizmus május közepétől indulhat újra. A londoni kormányzat tervei szerint idén a nyári turisztikai szezon is sem marad el, de azt, hogy mikortól engedélyezik a nemzetközi utazásokat, még nem jelentették be, ahogy azt sem, hogy melyek lesznek azok az országok, ahová a britek biztonsággal utazhatnak. Az azonban már most biztosnak látszik, hogy az utazóknak – hiába van oltási igazolványuk – hazaérkezésükkor PCR-tesztet kell csináltatniuk, valamint, ha járványügyi szempontból kockázatos országban nyaraltak, kötelezően karanténba kell vonulniuk.

Az EasyJet a tervek szerint 2021-ben Budapestről hét európai nagyvárosba indít repülőket, bővíti a Budapest–Párizs között közlekedő járatai számát, és heti két alkalommal Bázelba is üzemeltet járatot – olvasható a Budapest Airport friss közleményében. A reptér-üzemeltető jelezte: felkészült az utasforgalom fellendülésére, mindent megtesz azért, hogy mielőbb visszatérjen a 2019-es forgalom volumene, de ez elsősorban az országok által bevezetett utazási szabályokon, a védőoltások elérhetőségén, hatékonyságán és az átoltottság mértékén múlik.

A cég év eleje óta 470 millió fontnyi tartalékot élt fel, de likviditási problémáktól továbbra sem kell tartania, hiszen továbi 2,9 milliárdnyi tartalékkal rendelkezik.

féléves eredmény Nemzetközi turizmus fapados légitársaság Easyjet gyorsjelentés újranyitás
Kapcsolódó cikkek