Logisztika

Véget érhet a parkolóhelyről kilógó teherautók kora

Amennyiben az üzembentartó a kötelezésnek határidőn belül nem tesz eleget, a jegyző 500 000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtja.

Amennyiben a lakóhelyen lévő parkoló nem akkora méretű, hogy azon elférjen a teherautó, vagy sűrűn lakott, akkor a jegyző kimondhatja, hogy az adott ingatlan alkalmatlan a jármű tárolására – derül ki a pénteki Magyar Közlönyben megjelent törvénymódosításból.

A jogszabály értelmében

a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsit, vontatót, pótkocsit vagy autóbuszt a település belterületén lévő ingatlanon akkor lehet tárolni, ha a települési önkormányzat jegyzője megállapítja az ingatlan tárolásra való alkalmasságát.

A jegyző a tárolásra való alkalmasságról hatósági bizonyítványt állít ki.

Fotó: Bús Csaba / MW

Az említett járművek tárolására az ingatlan akkor alkalmas, ha azon és annak környezetében az épített és a természeti környezetre tekintettel elegendő tér áll rendelkezésre a beparkolás és tárolás érdekében,

az ingatlan közvetlen környezete nem sűrűn lakott és a járművek által okozott környezeti zaj vagy bűzhatás által okozott zavaró hatás – tekintettel a lakókörnyezet jellegére is – nem jelentős.

Amennyiben a jegyző úgy dönt, hogy az ingatlan nem alkalmas a szóban forgó járművek tárolására, kötelezi az üzembentartót a teherautó adott ingatlanon történő tárolásának megszüntetésére. Amennyiben az üzembentartó a kötelezésnek határidőn belül nem tesz eleget, a jegyző 500 000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtja.

teherautó
Kapcsolódó cikkek