Logisztika

Ukrajnában ragadt sok magyar kamionos

Az alternatív útvonal Fehéroroszországon és Lengyelországon át vezet haza, de a fehérorosz–lengyel határon az átlépés Bresztnél alaphelyzetben is jellemzően három napig tart.

Nem tudnak kilépni a magyar és a lengyel kamionok Ukrajnából Ravaruskánál Lengyelországba, miután Ukrajna az érintett határt lezárta. (A lengyelországi határpont Hrebenne.) 

Fotó: AGNIESZKA MAJCHROWICZ / AFP

Az alternatív útvonal Fehéroroszországon és Lengyelországon át vezet haza, de a fehérorosz–lengyel határon az átlépés Bresztnél alaphelyzetben is jellemzően három napig tart – válaszolt a VG-nek Árvay Tivadar, a Magyarországi Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) megbízott főtitkárhelyettese. A hozzá befutott pillanatnyi információk szerint Fehéroroszországba akadály nélkül át lehet jutni, egyes átkelőknél ugyanis nincs semmilyen ellenőrzés, mert elmenekültek az ukrán vámosok és határőrök.

Az egyesület kérte az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, hogy a magyar hatóságok bevonásával gyorsíttassa fel a magyar–ukrán határon a beléptetést, hogy mielőbb biztonságban visszaérkezhessenek a szomszédos országból a magánszemélyek és az árufuvarozók. Ez azért is sürgős, mert Záhonynál, vagyis a legforgalmasabb magyar–ukrán határszakaszon a teherautók békeidőben is 2-3 napot kénytelenek várakozni a mindennapi tapasztalatok alapján. (A határátlépésnél normál esetben a személy- és az áruforgalom nem keveredik.)

Azt kommunikáljuk a tagvállalatainknak, hogy ha még vannak teljesítendő oroszországi fuvarjaik, azokat Lengyelországon és Fehéroroszországon keresztül bonyolítsák, figyelve persze az ottani eseményeket, a kaukázusiakat pedig kizárólag Bulgárián és Törökországon át

– közölte Árvay Tivadar.

MKFE kamionosok Árvay Tivadar háború Ukrajna alternatív útvonal ukrán-lengyel határ
Kapcsolódó cikkek