További hét nagy sebességű vonatot szállít Svájcba a magyarországi személyszállítási piacon is ismert Stadler.

Terjeszkedne az SBB

Közleménye szerint az áll a Svájci Szövetségi Vasúttól (SBB) kapott megrendelés mögött, hogy az SBB 2026-tól bővíteni kívánja nemzetközi járatait Németország felé, ehhez pedig olyan járművekre van szüksége, amelyek közlekedhetnek a Deutsche Bahn (DB) nagy sebességű hálózatán. A megrendelt Giruno szerelvények óránként 250 kilométeres sebességre képesek, a beszerzés értéke mintegy 250 millió svájci frank, azaz körülbelül százmilliárd forint. Ez a hét jármű része annak az opciós csomagnak, amely még az SBB 2014-ben kiírt Giruno-pályázatának része volt. A Stadler eddig 29 Girunót szállított az SBB-nek, az utolsót 2021. május 10-én adta át. A vonatok jelenleg is közlekednek Bázel–Zürich és Lugano–Milánó között, majd továbbhaladnak Genova, Bologna és Velence irányába.
Az SBB által Girunónak nevezett (rétorománul egerészölyv) jármű a Stadler SMILE fantázianevű, nagy sebességű motorvonattípusa. A SMILE tizenegy kocsis, 202 méter hosszú, több áramnemű, villamos hajtású motorvonat. Csatolt üzemmódban a Giruno összesen 810 ülőhelyes, és akár 400 méter hosszú is lehet.

Kényelem

 A Girunóban körülbelül kétszer annyi kerekesszékkel megközelíthető férőhely és WC található, mint amennyit a svájci követelményrendszer előír. A vonatokon jó a térerő, minden ülésnél konnektor van, nagyok a csomagtartók, ezenkívül nemek szerint elkülönített mosdók, valamint energiatakarékos LED-lámpákat használó modern világítási koncepció is része az utastérnek.