Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása szerint október 2-tól (hétfő) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen át közlekedő Railjet Express rövidebb útvonalon, csak az osztrák fővárosig közlekedik. Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetők maradnak a Railjet-szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál másik vonatra kell átszállni Bécsben – reagált az ÖBB bejelentésére a MÁV.

Budapest, 2023. január 23.Egy Railjet típusú vonat a Keleti pályaudvaron Münchenbe indulás előtt. A Railjet az ÖBB nemzeti osztrák vasúttársaság és a Cseh Vasutak (CD) nagysebességű vonataira utal és összekötik a két országot Európa többi részével. A vonatok közép-európai távolsági utasforgalomra készültek és három különböző kabinosztályt élvezhetnek az utasok, a több mint 400 fő befogadására alkalmas szerelvényen.MTVA/Bizományosi: Balaton József ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.Budapest, 2023. január 23.
Egy Railjet típusú vonat a Keleti pályaudvaron Münchenbe indulás előtt. A Railjet az ÖBB nemzeti osztrák vasúttársaság és a Cseh Vasutak (CD) nagysebességű vonataira utal és összekötik a két országot Európa többi részével. A vonatok közép-európai távolsági utasforgalomra készültek és három különböző kabinosztályt élvezhetnek az utasok, a több mint 400 fő befogadására alkalmas szerelvényen.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Egyoldalúan döntött az ÖBB. Fotó: Balaton József

„Ahhoz, hogy az ÖBB Bécsben ne kényszerítse átszállásra a Budapest felől érkező utasokat, olyan lépéseket kellett volna megtennünk, amelyek a magyarországi belföldi közlekedést aránytalanul hátrányosan érintették volna. Ugyanakkor elsősorban az osztrák államvasutak döntésein múlik, hogy az ideiglenes forgalmi rend Bécsben ne okozzon a minimálisnál nagyobb kényelmetlenséget az érintett utasoknak: segíthetnek például a csatlakozó járatok közeli vágányokról történő indításával, vagy azzal, hogy bevárják a türelmi időn belül érkező Budapest-járatokat. Az ÖBB és a MÁV illetékesei között az egyeztetés folyamatos” – magyarázta a magyar vasúttársaság.

Hangsúlyozta, hogy a MÁV-Volán csoport mindent megtesz a nemzetközi vonatok közlekedtetése során a menetrend tartására, ezért kért türelmet az ÖBB-től első lépésben. 

Annak ellenére, hogy közös munkával sikerült eredményeket elérni a menetrendszerűség javításában, az ÖBB egyoldalú döntést hozott.

A Budapest-Keleti pályaudvarról 7.40 és 15.40 között kétóránként Bécsen át Münchenbe induló Railjet-vonatok csak Bécsig közlekednek (rjx 60, rjx 62, rjx 64, rjx 66, rjx 68), utasaik bécsi átszállással utazhatnak tovább a bajor főváros felé. A változás nem minden Railjet-járatot érint, így a Keleti pályaudvarról 6.40-kor Zürichbe és 17.40-kor Salzburgba induló járat (rjx 162, rjx 42) például a teljes útvonalon közlekedik. A változás nem érinti a Bécsen, Salzburgon, Münchenen át Stuttgartba, illetve Zürichbe közlekedő Kálmán Imre EuroNightot (EN 462) sem. Magyarország felé valamennyi Railjet-vonat továbbra is a teljes útvonalán jár, az utasoknak Bécsben nem kell átszállniuk.

A hét végén a MÁV további, folyamatos tájékoztatást nyújt sajtóközleményekben és a Mávinform Facebook-oldalán.