A MÁV-nak a Budapest–Győr fővonalon a vágányzár miatt megmaradt, egyetlenként még közlekedő óránkénti nemzetközi vonatokat sem sikerült pontosan (értsd 20-30 perc késésnél kevesebbel) közlekedtetni. Ezért az osztrák vasút, az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti Railjet vonatokat – írja Vitézy Dávid, korábbi korábbi közlekedési államtitkár.
 

Budapest, 2023. január 23.Egy Railjet típusú vonat a Keleti pályaudvaron Münchenbe indulás előtt. A Railjet az ÖBB nemzeti osztrák vasúttársaság és a Cseh Vasutak (CD) nagysebességű vonataira utal és összekötik a két országot Európa többi részével. A vonatok közép-európai távolsági utasforgalomra készültek és három különböző kabinosztályt élvezhetnek az utasok, a több mint 400 fő befogadására alkalmas szerelvényen.MTVA/Bizományosi: Balaton József ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.Budapest, 2023. január 23.
Egy Railjet típusú vonat a Keleti pályaudvaron Münchenbe indulás előtt. A Railjet az ÖBB nemzeti osztrák vasúttársaság és a Cseh Vasutak (CD) nagysebességű vonataira utal és összekötik a két országot Európa többi részével. A vonatok közép-európai távolsági utasforgalomra készültek és három különböző kabinosztályt élvezhetnek az utasok, a több mint 400 fő befogadására alkalmas szerelvényen.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A Railjet sem úszta meg a felújítás miatti nehézségeket.
Fotó: Balaton József

Mint rámutatott, ez nem csak átszállási kényszert jelent Bécsben, hiszen nyilván azért teszi ezt, mert szeretné, ha Ausztriában pontosan járnának a vonatok, tehát a késve érkező budapesti vonatra nem fognak várni. 
„Mivel a nemzetközi vonatokon kívül minden más vonatot buszok pótolnak ezen a szakaszon, felfoghatatlan számomra, hogy az osztrákok jelzései után hogyan nem sikerült a vonatokat olyan időpontban indítani Budapestről akár a menetrendet módosítva, hogy időben menetrend szerint odaérjenek Bécsbe. Ez tényleg a legkisebb odafigyelés vagy a probléma megoldásának szándéka mellett sikerült volna. Az, hogy ez mégis így történik, egyet mutat: lényegében az intézményes szakmai kontroll megszűnt a MÁV működése fölött, s ezt a fajta rugalmatlanságot és az utasok szempontjainak leghátulra sorolását következmények nélkül meg lehet tenni” – írja még Vitézy Dávid.

Október 26-ig tart a rémálom

Az ÖBB a következő tájékoztatást tette közzé: a magyar vasút (MÁV) rövid távú építési munkálatai miatt 2023. szeptember 18-tól, hétfőtől október 26-ig, csütörtökig mindkét irányban menetrendváltozások vagy késések lesznek Budapest és a bécsi vagy a grazi pályaudvar között. Az RJX, EC és EN csatlakozások Budapestről Hegyeshalmon keresztül Bécsbe a megadott időszakban akár 20 percet is késnek, ellenkező irányba Budapesten akár 30 perces késésre is számítani kell.

Az ÖBB felhívta a figyelmet, hogy 2023. október 2. és 26. között Budapestről Bécsen át München felé nem lehet közvetlen járatok közlekedni. 

A Budapest–Bécs–München RJX összeköttetések ebben az időszakban a bécsi főpályaudvarnál érnek véget. 

Budapestről a salzburgi főpályaudvarra vagy a Münchenbe utazóknak át kell szállniuk a bécsi főpályaudvaron. A társaság javasolta, hogy az RJX és az EC vonalon utazók foglaljanak előre helyet, mert a távolsági vonatokon nőhet az utasok száma a Budapest és Győr közötti járatok törlése miatt.

A Szentgotthárdon keresztül Budapest és grazi főpályaudvar közötti IC-kapcsolatokhoz Budapest Kelenföld és Tatabánya között mindkét irányban autóbuszos vonatpótlás vehető igénybe. A közúti forgalom miatti késésekre kell számítani.