Logisztika

Több mint hárommillió vármegye- és országbérletet értékesítettek fél év alatt

Az április végi bevezetése óta már hárommillió vármegye- és országbérletet értékesített a MÁV. Ebből egymillió volt az országbérlet, amelyet elsősorban diákok vásároltak. A MÁV azt is elárulta, hogy az új bérlettípusokkal párhuzamosan a többi bérlet, valamint a vonaljegyek eladásai csökkentek, vagyis az utasok látványosan átállnak az új termékekekre.

A MÁV csoport közleményében tudatta, hogy fél év alatt több mint hárommillió vármegye- és országbérletet adtak el. Ebből egymillió darabot tesznek ki az országbérletek.

Fotó: Jászai Csaba / MTI

Mint írták, az új bérletek már a bevezetésükkor népszerű termékek voltak, sokan váltották le az egyéb bérlettípusokat ezekre az új fajtákra. Hozzátették, hogy sok olyan utas is bérletre váltott, aki addig vonaljeggyel utazott. A MÁV szerint a kedvező ár-érték arány miatt döntenek egyre többen a vármegye- és országbérletek mellett – írta honlapján a vasúttársaság.

Az is kiderült, hogy a turisztikai főszezonban vásárolták a legnagyobb mértékben az országbérleteket, ekkor az eladások 40 százaléka volt ilyen típusú bérlet. A MÁV azt is elárulta, hogy az országbérleteket elsősorban a diákok vásárolják. 

A kedvezményes diákbérlet az eladások 85 százalékát teszi ki. 

A vármegyebérleteket láthatóan inkább a dolgozók veszik, hiszen ezeknél 60 százalékot tesznek ki a teljes árú változatok. Ennek az is lehet az oka, hogy egy jogszabály szerint a munkáltatók adómentesen téríthetik meg a dolgozóknak a munkába járáshoz szükséges bérletet.

Vármegyebérletből a legtöbbet, több mint félmilliót, Pest vármegyére váltották eddig, amit a képzeletbeli eladási toplistán Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron vármegye követ 160, illetve 125 ezer darabbal. Százezer fölött fogyott még a Hajdú-Bihar vármegyei változatból is. Az eddigi számok alapján a mindössze 1890 forintba kerülő kedvezményes országbérlet a legnépszerűbb, ebből mintegy 900 ezer darab kelt el.

A havi összesítések alapján fokozatosan vált népszerűbbé az új díjtermék a MÁV adatai szerint. Májusban már 400 ezret váltottak az utasok, augusztusra elérte a félmilliót, szeptemberben és októberben pedig már havi 550 ezret vásároltak.

Az új bérletek harmadát a Volánbusz pénztárainál vásárolták meg, és az utasok mindössze ötöde használta a beszerzéshez a MÁV-applikációt.

 

országbérlet vármegyebérlet volán országszerte MÁV
Kapcsolódó cikkek