Megszakították kedden határblokádjukat a Szlovák Szállítmányozók Uniójának (UNAS) fuvarozói a Felsőnémetinél (Vysné Nemecké) lévő szlovák–ukrán határátkelőn. Találkozót kezdeményeztek a szaktárca vezetőjével, és sztrájkkészültséget hirdettek – jelentette a TASR, a szlovák közszolgálati hírügynökség a szervezet közlésére hivatkozva.

Polish truckers blocked roads to three crossings with Ukraine
Fotó: Robert Nemeti

A szlovákiai fuvarozók pénteken kezdtek – eredetileg határozatlan időre meghirdetett – blokádot, mert úgy vélik, hátrányos helyzetbe kerültek az ukrán fuvarozókkal szemben, ezért 

azt követelik, hogy az Európai Bizottság (EB) azonnali hatállyal vezesse vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélyek alkalmazását, amelyeket az EB az ukrajnai konfliktus kezdetén törölt el.

Az UNAS keddi bejelentésére azt követően került sor, hogy az uniós Miniszterek Tanácsának ülésén, Brüsszelben tartózkodó szlovák közlekedési miniszter, Jozef Ráz hétfőn este a szlovák hírügynökségnek nyilatkozva bejelentette: bár Brüsszelben előterjesztették a fuvarozók panaszát, a Miniszterek Tanácsa „semmilyen választ nem adott”.

Őrület a határokon, beragadtak a sorokba a magyar kamionosok

Várhatóan ma tárgyalja az Európai Bizottság több európai ország magyar kezdeményezésre született azon kérelmét, hogy vizsgálja felül az uniós piacokra az ukrán és moldáv közúti fuvarozóknak adott korlátlan bejárást. Az engedély az élelmiszer- és segélyszállítmányok felgyorsítását célozta, de az ukrán fuvarozók messze túlléphették e lehetőségüket.

A szlovák miniszter elmondta: 

Lengyelország előterjesztett egy javaslatot, amely az ukrán járművekre vonatkozó – az EB által eltörölt – szállítmányozási engedélyek rendszerének újraértékelését célozta. 

A lengyel fuvarozók hétfőn feloldották a blokádot az üres ukrán kamionok előtt.

Ezt a javaslatot a visegrádi négyek csoportjából Szlovákia és Magyarország támogatta, Csehország semleges álláspontra helyezkedett. Ugyancsak támogató álláspontra helyezkedett a három balti állam, de több olyan ország volt, amely kifejezetten ellenezte az indítványt, és „az Ukrajna irányába kifejezendő szolidaritás szükségességét” hangoztatta – mondta Jozef Ráz.

Az UNAS az ukrán fuvarozók számára bevezetett uniós könnyítéssel kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy a szállítmányozási engedélyek rendszerének eltörlésével az EB teljesen ellehetetlenítette a szlovákiai és más kelet- és közép-európai fuvarozókat. Ugyanezen okból lengyel fuvarozók már hetekkel korábban blokádba kezdtek a lengyel–ukrán határon, ehhez a megmozduláshoz csatlakoztak a szlovák fuvarozók a múlt héten.

A pénteken megkezdett kamionosblokád következtében a felsőnémeti határátkelő előtt hétfőn este már 20 kilométer hosszú kamionsor állt, és a kamionosoknak azzal kellett számolniuk, hogy négy-öt napig tart majd, amíg átjutnak a határon. A személygépkocsi-forgalom áthaladása folyamatos volt.