A hazai e-kereskedelmi piac legrangosabb szakmai expójának egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó témája a 2024. március 28-án életbe lépő, szakmai berkekben webshoprendeletnek hívott kormányrendelet és az ezzel kapcsolatos, a webáruházakat és a Magyar Postát érintő szakmai feladatok konstruktív áttekintése volt.

LANG3242
A posta kötelezettséget kapott a webshoprendelettel. Fotó: Lang Róbert

Mint emlékeztet, a kormányrendelet értelmében a Magyar Posta Zrt.-t mint egyetemes postai szolgáltatót minden esetben közvetlen teljesítési kötelezettség terheli, hogy a postai szolgáltatásokat mindenki számára elérhetővé és hozzáférhetővé tegye, hogy a lakosság – lakóhelye földrajzi elhelyezkedésétől függetlenül – hozzáférjen az egyetemes postai hálózattal ellátható, megfizethető és megfelelő minőségű postai szolgáltatásokhoz. A jogszabály teljesítése érdekében a webshopoknak annyi a feladatuk, hogy a Magyar Posta szolgáltatását a többi szolgáltatóval azonos módon feltüntessék a honlapjukon.

Nem jutott kizárólagos joghoz a posta

A rendezvényen a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója, Balczó Barnabás tájékoztatta a résztvevőket a kormányrendelet végrehajtásával kapcsolatos szakmai feladatokról. A résztvevők által előzetesen feltett kérdések alapján az elnök-vezérigazgató egy rövid prezentáció keretében adott részletes szakmai választ. Egyúttal összefoglalta a vezetése elmúlt mintegy másfél éve alatt elért eredményeket, valamint tájékoztatott a Magyar Posta idei infrastruktúra- és csomaglogisztikai fejlesztéseiről, amelyek azt szolgálják, hogy a társaság a hazai webshopokat és a náluk vásárló ügyfeleket a legmagasabb színvonalon szolgálja ki. Egyebek mellett elhangzott, hogy a vállalat az idén további 150 csomagautomatát telepít országszerte, a hálózatát és a kézbesítését pedig a webshoprendeletnek történő megfeleléshez igazítja. 

Az elnök-vezérigazgató hozzátette: a jogszabály nem biztosít kizárólagosságot a Magyar Postának, vagyis a webshopok – ahogyan eddig, úgy ezután is – megállapodhatnak más futárszolgálatokkal is.

Egyedi igényre egyedi szerződést érdemes kötni

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy ha a webshop a posta általános szerződési feltételeiben szereplő szolgáltatást kívánja igénybe venni, akkor az ott feltüntetett árak bruttóban értendők, és tartalmazzák a csomagkiszállításnak a költségeit is. Ha a webshop ennél magasabb szintű szolgáltatásokat is igénybe kíván venni (például telephelyi felvételt vagy törékenyáru-kezelést), akkor egyedi szerződést érdemes kötnie a Magyar Postával. A szerződéskötésnek nincs minimumelvárása, az igénybe venni kívánt szolgáltatás alapján érdemes választani.

Új konstrukción dolgozik a társaság

Ugyancsak kérdésre válaszolva hangzott el, hogy a posta a webáruházakat is támogatja azzal, hogy felvette a kapcsolatot a legnagyobb webáruházhonlap-üzemeltetőkkel a megjelenítés érdekében, és a saját fejlesztésű webshopmotorok használói számára támogatási konstrukción is dolgozik. Teszi mindezt annak érdekében, hogy az ügyfeleinek – legyenek azok weben vásárlók vagy maguk a webshopok – a legkényelmesebb, professzionális szolgáltatást nyújtsa.