BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Balatonvilágos, 2021. július 11.A Szolnok és Fonyód között közlekedő Napfürdő Expressz Balatonvilágosnál 2021. július 11-én. A nyári menetrend bevezetése óta a Balaton déli partjára az új emeletes KISS motorvonatokkal is el lehet jutni a fővároson át a Szob–Vác–Fonyód, valamint a Szolnok–Cegléd–Fonyód útvonalon.MTI/Máthé Zoltán

Szólt a MÁV: máshogy fogunk utazni a nyáron

A nyári tanítási szünet előtt öt héttel, május közepén elindult a MÁV-Start előszezoni menetrendje, a társaság már ez idő alatt is gyakoribb vonatközlekedéssel, bővített kerékpár-szállítási lehetőséggel segítette a Balaton megközelítését. Közzétette, hogyan módosítja a nyáron a vasúti és a buszos utazási kínálatát.

A turisztikai szezon felpörgésével csúcsra járatja a balatoni forgalmat a MÁV-Volán csoport. Június 22-től, a főszezontól több vonatot, IC-kocsit és motorvonatot állít forgalomba. A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló menetrend szeptember 1-jéig lesz érvényben, utána pedig az utószezoni menetrend nyújtja meg a nyarat az előszezonihoz hasonló kínálattal szeptember 22-ig – tette közzé a MÁV.

Balatonvilágos, 2021. július 11.A Szolnok és Fonyód között közlekedő Napfürdő Expressz Balatonvilágosnál 2021. július 11-én. A nyári menetrend bevezetése óta a Balaton déli partjára az új emeletes KISS motorvonatokkal is el lehet jutni a fővároson át a Szob–Vác–Fonyód, valamint a Szolnok–Cegléd–Fonyód útvonalon.MTI/Máthé Zoltán
Javítja a MÁV a Balaton nyári elérhetőségét / Fotó: Máthé Zoltán / MTI

 

Közvetlen járat a vidéki városokból a Balatonra

A főszezonban a főváros és a Dunántúl mellett a keleti, délkeleti országrészt (Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét és Szolnok térségét) is közvetlen járatokkal köti össze a csoport a Balatonnal, ahogy ezt hosszú évek óta teszi. Gyakrabban járnak majd a bagolyvonatok és a Jégmadár expressz is az idei főszezonban. A Dunántúli nagyvárosokból is mindennap pluszvonatok indulnak a tóhoz: Győrből a Tanúhegy expresszvonat, Szombathelyről a Lesence expresszvonat és a Kék Hullám InterCity, Pécsről pedig a Fenyves expresszvonat.

Helyi, helyközi járataival az ország számos térségéből a Volánbusz is közvetlen eljutást kínál a magyar tengerhez és a térségébe.

Az Emma is segít

A Balatonhoz utazóknak érdemes kihasználniuk a vadonatúj Emma (Egységes Menetrend Magyarországon) néven indult utazástervező rendszert, amellyel bárki egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan tervezheti meg utazását – akár vonattal, akár autóbusszal, vagy pedig ezek kombinációjával szeretne eljutni a tóhoz.

Ettől az évtől a rendkívül népszerű vármegye- és országbérletek napijegyváltozatai (Vármegye24, Magyarország24) is használhatók az utazáshoz, ezáltal az egynapos (24 órán belüli) utazások kényelmesebbé és olcsóbbá váltak. Ráadásul a Magyarország24 – helyjegy megváltása mellett – az IC-ken is használható, az adott vármegyére érvényes Vármegye24 napijegy pedig a tó menti utazások során használható.

Naponta útra kel majd a Jégmadár

Az utóbbi években a főváros és a Balaton közötti megszokott járatokon kívül június 22-től közvetlen vonatok indulnak a keleti, délkeleti vármegyékből is a Balatonhoz. A kerékpárosokra egységes tarifával, a garantált férőhely érdekében minden balatoni járaton kerékpárhelyjegy-váltási kötelezettséggel és jócskán megnövelt kapacitással készül a MÁV-Start. 

A Dunakanyart a Velencei-tóval és a Balaton déli partjával összekötő Jégmadár expresszvonat minden hétvégén közlekedik már az előszezontól, ám július 6-tól augusztus 25-ig naponta fog járni.

A főszezonban ez lesz a társaság legnagyobb kapacitású járata, ugyanis hétvégenként a kétegységnyi emeletes KISS-en 968 ülőhely lesz. Június 22-től az éjszakai bagolyvonatok már nemcsak a déli partot, hanem hétvégenként az északi part településeit is összekötik egymással és a fővárossal. A déli parton minden éjszaka kétóránként közlekednek majd Budapest és Keszthely között, hétvégén pedig órás ütem lesz Budapest és Fonyód között.

Jobb lesz a MÁV–Volán-csatlakozás

A MÁV-Volán csoport integrációjának köszönhetően a Volánbusz a vasúti közlekedéshez hangolta a vonat-busz csatlakozásokat. Eddig is a MÁV-applikáció és az Elvira volt a legegyszerűbb, leggyorsabb jegyváltási mód, de az Elvirán júniustól már a Volánbuszra is válthatók jegyek. Hétvégente 9 és 18 óra között már 30 percenként indulnak a Tihanybusz körjáratai Balatonfüred és a félsziget között.

Elővétel és helyjegy

A közlemény figyelmeztet: az utasforgalom emelkedése miatt minden korábbinál fontosabb, hogy az utasok elővételben, akár napokkal az utazás előtt váltsák meg a jegyüket, helyjegyüket, mert ekkor a csoport – a lehetőségei figyelembevételével – jobban hozzá tudja igazítani az igényekhez a férőhelyeket. 

A csoportok, kerékpáros csoportok pedig legalább egy héttel előre jelezzék utazási szándékukat a kocsik, ülőhelyek és átszállások leszervezése miatt.

A helyjegy váltása – a Balaton-part menti szakaszok kivételével – minden balatoni InterCity- és expresszvonatra kötelező. A hétvégi időszakban a helyjegyeket érdemes több nappal az utazás előtt, elővételben megvásárolni, így a másodosztályú InterCity-helyjegyek ára alacsonyabb, mint az utazás napján megváltotté. Az InterCity- és expresszvonatokon az országbérlet mellé is kötelező helyjegyet váltani.

A Balaton déli partja

  • Budapest és a Balaton déli partja között a sűrűn közlekedő és közvetlen Balaton és Tópart InterCity, valamint a Déli-Parti InterRégió vonatokkal lehet utazni. A hétvégi csúcsidőszakban új Napfürdő expresszvonat közlekedik a Déli pályaudvar és Balatonszentgyörgy között mindkét irányban, vasárnap délutánonként pedig további mentesítő vonatok indulnak a déli partról a főváros felé. Ezenkívül a keleti országrész és a Balaton közötti, a fővárost érintő járatokat is választhatják az utasok, éjszakánként pedig a bagolyvonatokat.
  • A főváros és Keszthely közötti Balaton IC-k a tavalyihoz hasonló első osztályú kocsival és étkezőkocsival közlekednek a teljes szezonban.
  • A Budapest és Nagykanizsa közötti Tópart InterCity a főszezonban is első osztályú kocsikkal és nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikkal kiegészülve közlekedik. E járatokat javasolja a MÁV a kerékpárral utazóknak is.
  • A két InterCity együtt óránként közlekedik a tó déli partján, ezek visznek a leggyorsabban a fővárosból Siófokra (Kelenföld–Siófok 73 perc) és a déli part egyéb nagyobb településeire.
  • A Budapest és Fonyód (egyes vonatok esetében Balatonszentgyörgy) közötti Déli-Parti InterRégiók alacsonypadlós, klímás FLIRT motorvonatokból állnak – megkönnyítve az akadálymentes eljutást a magyar tengerhez.
  • A bagolyvonatok minden éjszaka kétórás ütemben közlekednek Budapest és Keszthely között, hétvégén pedig órás ütem elérhetők Budapest és Fonyód között. Fesztiválok idején további sűrítő vonatok közlekednek.

A Balaton északi partja

  • Az északi parton a tavalyihoz hasonló menetrendben közlekednek a vonatok a főszezonban.
  • Budapest és Tapolca között kétóránként közlekedik mindkét irányba a Kék Hullám InterCity. Az IC+ prémium- és bisztrókocsikban könnyed fedélzeti étkezést (lepények, hot dog, édességek, üdítők, sörök) és kényelmes, emelt színvonalú utazást ígér a társaság, amely másodosztályú IC-kocsikat is kapcsol az InterCityhez.
  • Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként Vízipók sebesvonatok közlekednek. Változás, hogy Káptalanfüreden nem állnak meg. A nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi miatt a bicikliseknek ezeket a járatokat javasolja a MÁV.
  • Budapest és Balatonfüred között akadálymentes és klímás FLIRT motorvonatból álló Katica InterRégió vonatok is közlekednek, szintén kétóránként.
  • Balatonfüred és Tapolca között kétóránként személyvonatok is járnak, ezekhez Bz kerékpárszállító mellékkocsikat is kapcsolnak.
  • A főszezontól hétvégenként bagolyvonatok is járnak az északi parton: péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjszakákon Balatonfüred és Tapolca, valamint Tapolca és Keszthely között.
  • Balatonfüreden csatlakozik a Budapest felől érkező InterCity-vonatokhoz a Tihanybusz: a „kincses félszigetet” közösségi közlekedéssel a Volánbusz Tihanybusz nevet és logót viselő 7355-ös járataival lehet megközelíteni.

Dunántúli kapcsolatok

A Dunántúl észak-déli irányú fő balatoni kapcsolatát a kétóránként közlekedő Helikon InterRégió vonatok biztosítják Győr és Kaposvár (egyes járatok esetében Pécs) között, Tapolca, Keszthely és Fonyód érintésével. (A Helikon IR-vonatok Pécs és Kaposvár közötti szakaszán kötelező a helyjegy.)

A Helikon InterRégiókon kívül naponta szezonális vonatok is közlekednek, ezekhez kerékpárszállító kocsikat is kapcsol a MÁV:

  • a Tanúhegy expresszvonat Győr és Keszthely,
  • a Lesence expresszvonat Szombathely és Keszthely,
  • a Fenyves expresszvonat Pécs és Keszthely között, valamint
  • a Kék Hullám InterCity Budapest–Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca–Szombathely között.

Az InterCity- és expresszvonatokon a helyjegy váltása kötelező. A MÁV javasolja ezen vonatok igénybevételét a Helikon InterRégió vonatok helyett.

Keszthely és Tapolca között kétóránként a Balaton InterCity vonatokhoz csatlakozva személyvonatok is közlekednek, melyek helyjegy váltása nélkül, kerékpárszállítás esetén kerékpárhely foglalása mellett vehetők igénybe.

A Dunántúl számos településéről – többek között Dunaújvárosból, Szekszárdról, Pécsről, Komlóról, Kaposvárról, Lentiből, Nagykanizsáról, Szombathelyről, Zalaegerszegről, Sopronból, Győrből, Esztergomból és Tatabányáról, valamint a járatok útvonalán felszállóhellyel érintett településekről – a Volánbusszal is egyszerűen elérhető a Balaton.

Kelet-Magyarország és a Balaton között, a déli parton

  • Aranypart expressz: Záhony, Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok és Fonyód között közlekedik, első osztályú, valamint kerékpárszállító kocsit is kapcsolnak hozzá.
  • Ezüstpart expressz: Miskolc és Fonyód között jár első osztályú és kerékpárszállító kocsival kiegészülve.
  • Aranyhíd expressz: Szeged és Fonyód között biztosítja a közvetlen eljutást. Elsőosztályú, továbbá kerékpárszállító kocsi is közlekedik.
  • Vitorlás InterRégió: Szolnok és Fonyód között hétvégénként nagykapacitású KISS motorvonattal.
  • Panoráma expressz: Nyíregyháza, Debrecen és Siófok között hétvégenként KISS motorvonat közlekedik.
  • Esti Csók InterRégió: vasárnapokon Fonyódról Kőbánya-Kispestre KISS emeletes motorvonattal segíti a hazajutást a Balaton partjáról.
  • A Volánbusz Salgótarjánból Siófokra, Szegedről, Egerből és Gyöngyösről Siófokra és Keszthelyen át Hévízre, Kecskemétről Dunaújvároson át Siófokra, Zalaegerszegre és Fonyódra, Bajáról pedig Hévízre és Siófokra is indít autóbuszjáratokat. A Békéscsaba–Kecskemét–Dunaújváros–Siófok–Zalaegerszeg közvetlen járattal pedig az ország leghosszabb menetrend szerinti autóbuszvonalán érhető el a Balaton déli partja.

Kelet-Magyarország és a Balaton között az északi parton

  • Szabolcsi Tekergő expresszvonat: naponta közlekedik Záhony és Zánka-Erzsébettábor között Debrecen, Nyíregyháza, Püspökladány és Szolnok érintésével. Kerékpárszállító kocsival közlekedik, így a kerékpárral utazóknak is érdemes kihasználni.
  • Csabai Tekergő expresszvonat: Békéscsaba és Tapolca között hétvégi napokon jár. Kerékpárszállító kocsival egészítik ki a bicikliszállítás biztosítása érdekében.
  • Kecskemétről induló autóbusszal Dunaújváros, Székesfehérvár és Veszprém érintésével érhető el az északi part, Bajáról pedig Balatonalmádin át Veszprémbe lehet eljutni.
  • Jégmadárral a Dunakanyartól a Balatonig lehet utazni.

A Volánbusz is készül a főszezonra

A Volánbusz helyi és helyközi járataival idén is megkönnyíti a Balatonnál nyaralók és kirándulók közlekedését, illetve az ország számos térségéből biztosít most is közvetlen eljutást a tóhoz. A társaság négy Balaton-parti településen, Siófokon, Balatonfüreden, Keszthelyen és Fonyódon üzemeltet helyi járatokat, melyek helyi jegyekkel és bérletekkel vehetők igénybe.

Balatonfüreden csatlakozik a Budapest felől érkező InterCity-vonatokhoz a Tihanybusz. Tihany ugyanis a legjelentősebb település a Balaton partján, amely nem érhető el vasúttal. A „kincses félszigetet” közösségi közlekedéssel a 7355-ös autóbuszokkal lehet megközelíteni. A Tihanybusz Balatonfüredről körjáratként, két útvonalon éri el Tihanyt, így akár Tihanyon belüli utazásra is igénybe vehetők országbérlettel, Veszprém vármegyebérlettel és napijegyekkel.

A nyári tanszünetben péntek és szombat éjszakánként a Káli-kör nevű, 7702-es vonalszámú buszok közlekednek Tapolcáról Révfülöpre és vissza, Gyulakeszi, Káptalantóti, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Köveskál, Balatonhenye és Kővágóörs település érintésével. A járatok a Balatonfüred és Tapolca között közlekedő bagolyvonatokhoz Révfülöp vasútállomáson biztosítanak csatlakozást.

Fedélzeti vendéglátás a vonatokon

A 75 éves Utasellátó az idei szezonban is fedélzeti szolgáltatást biztosít a balatoni vonatokon. A Balaton InterCity vonatokban május 25-től közlekedik napi 8 pár vonatban étkezőkocsi Budapest és Keszthely között, egészen a szezon végéig.

  • A streetfood jellegű irányzatot követve újdonságként megjelenik a kínálatában a nachostál, a sajttal töltött jalapeno és a gyrostál.
  • A sokak által kedvelt hideg és zamatos gyümölcslevesek vonalát követve idén őszibarack-krémlevessel várják az utasokat az étkezőkocsi fedélzetén.
  • A főételek között megjelenik a paradicsomos húsgombóc főtt burgonyával, valamint a zöldborsófőzelék, amely opcionálisan kérhető tükörtojással vagy zöldségpogácsával.
  • Az igazi nyári hangulatot megteremtve egy új, szezonális hamburgerrel is készül az Utasellátó csapata, amelynek frissítő és ízes összeállítása garantálja az élvezetes étkezést.

A főszezontól a Kék Hullám IC vonatokban a bisztrókocsiban is szolgáltat az Utasellátó. Lesz: hűtött üdítőital, sör, bor, lepénykínálat, hot dog, édesség, a prémiumkocsirészen utazóknak jegyárba foglalt kávé vagy tea.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.