BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb lesz a gázszállítás belföldön októbertől

Október 1-jétől a jelenleginél alacsonyabban határozta meg a hazai földgázrendszer használatának díjait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, és közölte az új árkedvezményeket is. Az intézkedés segíti erősíteni a belföldi gázszállítás versenyképességét.

Megjelentek a napokban azok a MEKH-határozatok, amelyek a hazai földgázszállító rendszer üzemeltetési díjait, valamint az árkedvezmények mértékét tartalmazzák.

 FGSZ csanádpalotai kompresszorállomás
Az FGSZ irányítja a hazai gázszállítást / Fotó: FGSZ

 

Változnak a gázszállítás díjai

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozata a 2024–2025-ös gázévre vonatkozik, amelynek első napja 2024. október 1. A hivatal a díjakat az FGSZ Földgázszállító Zrt. adatszolgáltatása alapján több lépésben, a referenciaár-módszertanban és a módszertani útmutatóban előírtak alapján határozta meg. Eszerint

  • az új gázévi belépési pont kapacitásdíja 1,5 százalékkal csökken,
  • a kilépési ponti kapacitásdíj lényegében nem változik,
  • a forgalmi díj pedig 75 százalékkal lesz kisebb a jelenleg hatályos szállítási forgalmi díjnál.

A díjakat az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nek a következő gázévben kell alkalmaznia, 2024. október 1-jétől 2025. október 1-jéig.

Módosulnak a kedvezmények is

A MEKH ugyancsak határozatban állapította meg a 2024. október 1-jétől induló gázévben érvényes szállítási rendszer-üzemeltetési díjakhoz kapcsolódó árkedvezmények, szorzók és szezonális faktorok mértékét.

  • A szorzók szintje változatlan marad,
  • a szezonális faktorok és megszakíthatósági kedvezmények mértéke a kihasználtság függvényében alakul a jogszabályban előírt módszertan szerint.

A hivatal a számításait a vonatkozó európai uniós rendelet előírásainak megfelelően, a gázrendszer-üzemeltetőtől kapott adatokat és saját adatgyűjtését felhasználva végezte el. A szint alacsonyabbra szabott gáztárolási díjakról februárban írt a Világgazdaság. 

A FGSZ hálózatába tavaly hazai, illetve exportcélra Szerbia felől érkezett a legtöbb gáz, 5,63 köbméter.

Ezt a belföldi termelés (2,73 milliárd köbméter) és a belföldi tárolókból érkezett mennyiség (2,40 milliárd köbméter) követte, majd az Ausztria felőli behozatal (2,24 milliárd köbméter) következett.  

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.