Jász-Nagykun-Szolnok megye ipargazdasága az előző év második fele óta tartósan növekedési pályán van, a húzóágazat a feldolgozóipar - mondta a VG-nek Sziráki András, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.
A növekedés havonként viszonylag kiegyensúlyozott teljesítménnyel meghaladja a 8 százalékot, ami mintegy 3 százalékponttal gyorsabb ütem az országos átlagnál – mondta az elnök.

Sziráki András, a a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
Fotó: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Az ipar mellett ugyanakkor speciális adottságai miatt a megyében kiemelt jelentőségű az agrárgazdaságnak. Gabonatermesztése az ország egyik éléskamrájává teszi, az időjárás kedvezőtlen alakulása azonban nyugtalanító – tudtuk meg az országos kereskedelmi és iparkamara doyenjétől, a 90 esztendős megyei elnöktől, aki gyermekkorára úgy emlékszik vissza, mint amikor élesen elhatárolódtak az évszakok, a tavaszt forró nyár, azt csapadékos ősz, majd zord tél követte. 

A mostani problémáknak voltak előjelei, és az 1950-es években jelentős történt az öntözéses gazdálkodásra. „Az akkor kiépített infrastruktúrát időszerű gyors tempóban felújítani és a folyóink által biztosított kedvező adottságunkat hasznosítani. Vannak e tekintetben törekvések, azonban én úgy érzem, sokkal nagyobb tempóra kell kapcsolni” – mondta, kiemelve, hogy hatalmas kereslet várható a magyar élelmiszerexportra, és ez hozzájárulhat a vidék népességmegtartó képességére, de ehhez fenntartható mezőgazdaság kell.

Fotó: Sipeki Péter

A megyében egyébként csaknem teljessé vált a foglalkoztatás, és rendelkezik azokkal a szellemi és gazdasági erőforrásokkal és exportképességgel, amely elegendő lehet két százalékponttal gyorsabb növekedési ütemet fenntartani a nyugat-európainál, biztosítva a felzárkózást – tette hozzá a kamaraelnök.