Műtárgy

Aukcióra viszik Banksy ikonikus képeit

Banksy­vel tíz éve nem beszél már egykori ügynöke, aki elkezdte pénzzé tenni a művész képeit. Júliusban árverést rendez, amelyen hatalmas érdeklődés és rekordárak várhatók.

Hatalmas aukcióra készül Steve Lazarides, aki egyrészt arról nevezetes, hogy ő indította el Banksy karrierjét, másrészt arról, hogy tíz évvel ezelőtt, amikor megpróbált pénzt csinálni az utcaművész képeiből, összeveszett vele. Ennek ellenére a mai napig ő számít Banksy egyik legnagyobb gyűjtőjének, és ő szervezi azokat a kiállításokat is világszerte, amelyeken bemutatják a művész képeit. A Mayfairen lévő Lazinc galériában július 9-én kezdődik az az aukció, ahol meg is lehet majd vásárolni ezek közül jó néhányat – írja a The Art Newspaper. Lazarides szerint lesznek olyan alkotások, amelyek ára a kétmillió fontot is elérheti.

A Media at War című kép az egyik legmagasabb árú alkotás lehet

Banksy aukciós rekordja 1,9 millió dollár, ezt Damien Hirst egyik pontfestményéért fizették ki, amelyre a brit utcaművész rástencilezett.

2008-ban, amikor eladták a festményt, nem egészen egymillió fontot fizetett érte egy gyűjtő, az egymilliós lélektani határt azonban nem vitte át a kép az aukción. Azóta persze megdőlt ez a rekord, Lazarides saját állítása szerint aukción kívül, magánúton drágábban adott el egy Banksy-képet. Maga a művész egyébként nem adta áldását az aukcióra, ahogy azokra a kiállításokra sem, amelyeket egykori ügynöke a képeiből rendez. Jelenleg, e hónap közepéig Berlinben láthatók a 2002–2008 közötti időszakban készült alkotások.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Steve Lazarides Banksy aukció
Kapcsolódó cikkek