Műtárgy

Hatalmas smaragdot találtak Zambiában

A vadvilág megóvását is segíti a lelet.

Több mint egykilós, 5655 karátos smaragdot bányásztak Zambiában. A világ egyik legnagyobb drágakőbányájában, a nagyobb részben a londoni székhelyű Gemfields és kisebb részben a zambiai kormány tulajdonában lévő Kagemben fedezték fel a különleges tisztaságú és méretű követ, amelyet több darabban bocsátanak majd árverésre a hónap során Szingapúrban.

A smaragdot Inkalamu névre keresztelték, ez helyi bemba nyelven oroszlánt jelent.

A smaragdok meglehetősen ritkák, és értékesebbek, mint a gyémántok, emiatt igencsak keresettek. A világ legtöbb smaragdját Zambiában, Kolumbiában és Brazíliában bányásszák, és a zambiai drágakövek különösen az európai viszonteladók körében váltak nagyon népszerűvé az utóbbi időben.

Fotó: GEMFIELDS.COM

A hagyomány szerint egyébként csak a legritkább és legkülönlegesebb drágakövek kapnak saját nevet – derül ki a Gemfields közleményéből, amelyet a kő megtalálása kapcsán adtak ki. Bár hivatalos feljegyzések erről nincsenek, nagyjából két tucat drágakő érdemelte ki eddig a saját nevet, ezek nagy része kevesebb mint 1000 karátos volt. A Gemfield legutóbbi, saját névre keresztelt köve egy 2010-ben kibányászott smaragd volt. A kő az Insofu, azaz elefánt nevet kapta. Az elárverezett kőből származó bevétel 10 százalékát a zam­biai Ragadozó program és a mozambiki Niassa ragadozóprojekt vadon élő állatainak megvédésére fordítják majd.

A teljes cikk a Világgazdaság november 9-i számában jelent meg

Zambia drágakőbányászat smaragd
Kapcsolódó cikkek