Műtárgy

Reneszánszát éli a magyar fénykép

Az Art Market Budapest régiós szerepre törekszik, ehhez pedig jó alap az ötéves rendezvény idei sikere.

Öt évvel az alapítása után elmondható, hogy az Art Market Budapest rendezvény fotóművészeti szekciója, az Art Photo Budapest is megerősítette pozícióját. A fotószekcióban a korábbi éveknél több művet adtak el a vásár ideje alatt, és az érdeklődők, látogatók számában is tetten érhető volt, hogy nagyobb a nyitottság a kortárs képzőművészet iránt, nemcsak a festészet, hanem a fotográfia műfajában is.

Az egyik hazai kiállító, a digitális művészettel, fotográfiával, printekkel és installációkkal foglalkozó budapesti MyMuseum Galéria fő célja az indulása óta, hogy bevigyenek a galériába olyanokat is, akiknek még nem alakult ki kapcsolatuk a kortárs képzőművészettel. „Mélyen hiszünk a művészet demokratizálásában” – fogalmaz Török Tünde, a galéria társtulajdonosa. Az idei Art Market során számtalan első vásárlás történt, és annak ellenére, hogy belépőjegyet kellett váltani, nagy volt az érdeklődés. Úgy tűnik, változik a hozzáállás a műgyűjtéshez és a kortárs képzőművészethez. Török Tünde szerint optimizmus és pozitív hangulat uralkodott a kiállításon.

Fotó: Trembeczki Péter / Victory sorozat

 

Itthon a műgyűjtők hagyományosan leginkább a festészet felé fordulnak, a többpéldányos műtárgyak iránt kevés volt a bizalom, ami, úgy látom, épp most változik. Ahogy a magyar dizájn megbecsültsége nőtt, úgy növekszik – kis fáziskéséssel – a képzőművészeté is

– foglalta össze a tapasztalatait. Hozzátette, hogy a MyMuseum Galériában is sokan választottak ki maguknak egyedi vagy kis példányszámú fotókat. A MyMuseum standján a legnagyobb sikert Vadászi Zoltán és Trembeczki Péter munkái aratták. Trembeczki Victory című sorozata keserédes humorral mutatja be a szocializmus időszakát. A sorozat a New East Photo Prize válogatásának egyik jelöltje, és szerepel a The Guardian magazin a díjról szóló cikkében is. A vásáron kiállított óriási méretű beton focilabdát ábrázoló fotóját Derecske határában készítette.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Budapest 2019 Török Tünde fotószekció art market
Kapcsolódó cikkek