Műtárgy

A Rolex státuszszimbólummá vált, és belépőt jelent a luxusba

Egymillió dollárért keltek el a Sotheby’s órái.

Közel 1,2 millió dolláros forgalommal zárt a Sotheby’s Fine Watches óraárverése New Yorkban.

Összesen 145 órát árvereztek el, minden exkluzív óramárka képviseltette magát, de a Rolexek külön figyelmet érdemeltek.

A 90-es és a 2000-es évek elejének stagnálásnak is nevezhető stabilitása után a 2010 utáni időszakban a használt órák piacán az egekbe emelkedtek az árak, a folyamat a legerősebben a Rolex márkát érintette. Az óraaukciókon minden esetben az előzetesen becsült ár fölött végez egy-egy Rolex, és mivel a csúcsmodelleknél várólista van, sokan az újonnan megvásárolt óráikat is beadták aukcióra.

A Rolex státuszszimbólum lett, belépő a luxusba.

Az új órák esetében a Rolex sportmodelljei – Submariner, GMT-Master II, Daytona – iránt elképesztő módon felfokozott a kereslet, az új modellek sikeressége magával rántotta a használtpiacot is. Egy kétezres évek elején készült 16710-es Pepsi GMT-Master II típusú Rolexet a 2010-es évek elején a másodlagos piacon 3500–4500 euró között már meg lehetett kapni, ma ez lehetetlen 8000 euró alatt. Nem véletlen, hogy a Sotheby’s árverésén kínált, 2003-as Pepsi modell becsértéke 8–12 ezer dollár volt, és végül 16 ezer dollár fölött állt meg érte a licit.

Az árverés legmagasabban jegyzett tétele, egy 2000-ben gyártott, világoskék Rolex’Daytona Beach’ 94,5 ezer dollárért kelt el.

Fotó: Sotheby's / Rolex

Több nyolcvanas évekbeli sárga arany Rolex is szerepelt a kínálatban, általában 10-11 ezer dollár körüli árszinten. Egy 1987. decemberi garancialevéllel ellátott (valószínűleg karácsonyi ajándéknak szánt darab), fekete számlapos, a dátumot is mutató, aranyszíjas Rolexet 18,9 ezer dolláron ütöttek le. Az autókért és motorokért rajongó filmsztár, Steve McQueen az órákért is odavolt, különösen a svájci luxusórákat gyártó cég munkáiért. Most egy 1978-as Rolex Reference 1655 Explorer II Steve McQueen névre keresztelt modellt árvereztek el 37,8 ezer dollárért, jócskán meghaladva az előzetesen megállapított 15–25 ezer dolláros becsértéket. A már említett, 94,5 ezer dolláros leütésű, 2000-es kék Rolex mellett a második legdrágább darab a Sotheby’s-aukción egy 1966-ban gyártott 6240 Daytona volt, amely 69,3 ezer dollárért talált új gazdára.

óragyártás Sotheby's aukciósház Rolex árverés Sotheby’s Fine Watches órapiac licit aukció
Kapcsolódó cikkek