Műtárgy

Minden pénzt megért egy Picasso-festmény

Százmillió dolláros összeget fizettek egy New York-i aukción az alkotásért.

Pablo Picasso „Az ablak mellett ülő nő (Marie-Therese)” című művét csütörtökön (május 14-én) 103,4 millió dollárért adták el a New York-i Christie's-en – közölte az aukciósház. Ez mintegy 31 milliárd forintot jelent a The Channel News Asia szerint.

Az 1932-ben elkészült festményt 19 percnyi licit után adták el 90 millió dolláros alapáron, amely a tiszteletdíj, illetmény és a jutalékok hozzáadásával nőtt végül 103,4 millió dollárra. Az eladás – vélik az aukciósháznál – megerősíti azt, hogy a művészeti piac a koronavírus-járvány ellenére is, de megerősíti Picasso különleges státuszát is a művészeti kereskedelem világában.

Mint írták, egyébként a csütörtöki aukció igazán eredményesnek bizonyult,

összesen 481 millió dollár értékben keltek el értéktárgyak.

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

„Mindez a vírus előtti idők visszatérést jelzi, és azt is, hogy a művészeti piac valóban jó úton halad” – mondta Bonnie Brennan, a Christie's America elnöke.

A Picasso fiatal szeretőjét és múzsáját, Marie-Therese Waltert ábrázoló festményt csak nyolc évvel ezelőtt szerezték meg egy londoni kiárusításon 28,6 millió fontért (kb. 44,8 millió dollárért), a csütörtökön kínált árnak kevesebb, mint a feléért.

A cikk szerint a spanyol festőnek ezzel az aukcióval összesen már öt alkotása lépte a 100 millió dolláros lélektani küszöböt.

Egyébként pedig két év alatt ez az első alkalom, hogy egy mű megdöntötte a 100 millió dolláros eladási értékhatárt, mióta egy 1890-es Claude Monet Meules festmény 110,7 millió dollárért kelt el a szintén New York-i Sotheby's-ben.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek