A most kalapács alá kerülő Apple 1-es különlegességét nem csak az adja, hogy ezt a masinát Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne még kézzel, egy kaliforniai garázsban rakta össze 1976-ban. Az Apple első számítógépéből összesen 200 darab készült, ezekből 175-öt értékesítettek, darabját 666,66 dollárért, a többit bezúzták. A kereskedelmi forgalomba került első generációs Apple számítógépek közül becslések szerint mintegy húsz lehet még működőképes állapotban. A kétszázezer dolláros kikiáltási áron meghirdetett gép ezek közül az egyik.

A gépek előállításához szükséges költségek előteremtése érdekében Steve Jobs eladta a Volkswagen mikrobuszát, Steve Wozniak pedig áruba bocsátotta a HP-65-ös típusú kalkulátorát, amiért 500 dollárt kapott. A a várakozásoknál gyorsabban térült meg, és  megalapozott egy mára ezer milliárd dolláros üzletet. 

Az Apple-1 2014-ben, 905 ezer dollárért értékesített darabját a New York-i Rockefeller Centerben állították ki. Ez a gép állítólag közvetlenül Steve Jobs szüleinek a garázsából került első tulajdonosához. Jobs és társai egy kaliforniai garázsban rakták össze az első Apple számítógépeket, amelyeket 666,66 dolláros áron dobtak piacra

Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

A számítógépek Szent Gráljának tartott, akáciafa borítású masina csaknem negyven éven át porosodott egy garázsban, mielőtt tulajdonosa úgy döntött, túlad rajta. Mielőtt a John Moran aukciósház áruba bocsátotta, újraépítették a teljes billentyűzetét, és más, kisebb javításokat is végrehajtottak rajta, hogy jobb árat kérhessenek érte. Az árverezőház várakozása szerint mintegy 500 ezer dollárért kelhet el, de az sem kizárt, hogy valaki ennél is többet ad érte, hiszen egy hasonló állapotban lévő, szintén működőképes Apple 1-esért több mint kilencszázezer dollárt fizetett egy gyűjtő a Bonham ház aukcióján 2014-ben.

Az első Apple gépeket még perifériák nélkül árusították, és ezzel a darabbal ellentétben elég egyszerű kinézetük volt. Az akáciafa borítást a Byte Shop nevű kaliforniai kereskedő megrendelésére készítették, ők voltak az Apple gépek első forgalmazói. Azért rendeltek a néhány géphez faborítást, mert nem bíztak a masinák eladhatóságában, és így próbálták azokat vonzóbbá tenni.

Hiány lehet az Apple termékeiből az év végén

Az Apple-t is érzékenyen érintette a csiphiány és ázsiai gyártóbázisainak időleges kiesése a termelésből. Ennek következményeként az ünnepi szezon sem ígérkezik ideálisnak számára, noha termékeire továbbra is rendkívül erős a a kereslet.