Egy ausztrál bányász egy 170 karátos rózsaszín gyémántot talált a Lucapa Diamond gyémántfeldolgozó vállalat angolai bányájában – olvasható a Bloombergen. A cég szerint ez lehet az utóbbi 300 év legnagyobb gyémántfogása. A követ Lulo Rose névre keresztelték el, ami lefordítva azt jelenti Lulo Rózsája. Lulo a bánya neve, ahol a gyémántot megtalálták.

A Lulo Rose gyémánt. Fotó: Handout

A gyémántot az angolai állami tulajdonú Sodiam gyémántkereskedő cég által szervezett nemzetközi pályázaton fogják értékesíteni.

A színes gyémántok ritkábbak és sokkal értékesebbek, mint a hagyományos, színtelen darabok. Az elmúlt években ismét hatalmas lett a kereslet ezekre a kövekre, egyes gyémántok rekordáron cserétek gazdát. A De Beers Cullinan, egy híres kék gyémánt egy áprilisi árverésen nagyjából 57,5 millió dollárért kelt el a hongkongi Sotheby’s aukcióján.

A világ legnagyobb fehér gyémántja, a The Rock még májusban került kalapács alá. A vevő 18,6 millió svájci frankot adott érte a Christie’s genfi árverésén. A legdrágábban eladott fehér gyémántért 33,5 millió svájci frankot fizettek, szintén egy genfi aukción.

Megdőlt az ékszerrekord a BÁV ART tavaszi árverésén

Összesen 57,5 millió forintot fizettek egy 10 karátos briliánsfüggőért a BÁV ART aukcióján.

A világrekordot tartó legdrágább gyémánt egy szintén rózsaszín kő, a The Pink Star (A Rózsaszín Csillag). Ezt az 59,6 karátos ékkövet 2017-ben a Sotheby’s hongkongi aukcióján adták el 71 millió dollárért.

A legértékesebb gyémántoknak a rózsaszín darabok számítanak, a tíz legtöbb pénzért elkelt gyémántból öt tartozik ezek közé – olvasható a Ritani összeállításában.

A világ legnagyobb gyémántja egy 3106 karátos kő, a The Cullinan Diamond.