BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az acb Galéria New Yorkban és Bécsben vásározik szeptember elején

A galéria őszi szezonja két nemzetközi kortárs művészeti vásáron való szerepléssel indul. New Yorkban a The Armory Show-n először mutatkozik be Nemes Márton egyéni standjával, kifejezetten erre az alkalomra készült művekkel. Ezzel párhuzamosan a bécsi viennacontemporaryn Ember Sári alkotásait mutatja be a galéria. Ember Sári első, az acb Galéria terében megrendezett önálló kiállítása pedig szeptember 14-én nyílik meg Budapesten.

Nemes Márton a New York-i Armory Show-n, a Javits Centerben nyolc új, médiumreflektív és a festészet műfaji határainak kitágításával kísérletező, komplementer, és kontraszt-hatásokra épülő munkával mutatkozik be.

Nemes Márton: Heartbreak Paintings 06, 2023, akril, vászon, lézervágott acél, fa, tükörplexi, 144 × 108 cm
Nemes Márton: Heartbreak Paintings 06, 2023, akril, vászon, lézervágott acél, fa, tükörplexi, 144 × 108 cm.
Fotó: Nemes Márton

A művek esztétikai identitását az utóbbi években meghatározó fényes-matt, gesztus-digitális, indusztriális-expresszív, steril-érzéki ellentétpárok mellett felsejlenek absztraktabb, Nemes Márton művészetének mélyrétegeiben meghúzódó fogalompárok is, amelyek a festészetében rejlő feszültséget generálják: jelenlét-távollét, kint-bent és üres-teli.

A fiatal művész, aki 2024-ben a 60. Velencei Biennálén fogja képviselni Magyarországot, ennek a fogalmi és esztétikai vizsgálódásnak legújabb állomásait mutatja be hibrid, plasztikus irányba kiterjedő legújabb képtárgyain keresztül: az Armory Show-n szereplő válogatásban debütál Nemes 2023-as legújabb,  Superimposed Paintings című sorozata, a 2022-ben elkezdett Meta Paintings és Heartbreak Paintings sorozatok legfrissebb darabjai mellett, amelyeket a művész a stand tengelyében elhelyezett szobrászati alkotásával egészít ki.

Ember Sári: Twins in green, 2018, márvány, vasállvány, 150 × 41 × 60 cm
Ember Sári: Twins in green, 2018, márvány, vasállvány, 150 × 41 × 60 cm.
Fotó: atothdavid

Gyakorlatilag ugyanebben az időben, szeptember 7–10. között, az acb Galéria Ember Sári műveiből mutat be egy válogatást az idei viennacontemporary vásáron. Ember Sári alkotói gyakorlata a reprezentáció természete körül forog. Számos különböző referenciából idéz formákat és komplex installációk létrehozásával felhasználja a márványból, selyemből, papírkollázsokból és kerámiából készült tárgyak konstellációinak elbeszélő képességét. A nemes anyagok szimbolikus értékein és az archetipikus, absztrakt motívumkészleten keresztül a kollektív tapasztalatok feltárására törekszik. A bécsi vásár alkalmával Ember egy kézzel festett selyem-„háttér” elé rendezett márvány- és kerámiaművekből álló installációval készül, egy kollázssorozat kíséretében.

Összetett, az archeológiai feltárások természettudományos kiállítási gyakorlatát a kortárs képzőművészetre jellemző reprezentációs formákkal ötvözi a vásár neoreneszánsz épületének központi terében.

A viennacontemporaryn a Kisterem galéria is részt vesz egy csoportos standdal. A kiállító művészek: Gosztola Kitti, Kaszás Tamás, Kristóf Krisztián, Trapp Dominika, Anna B. Wiesendanger.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.