BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Presentation of Maya sculptures in the State Chancellery

Egy nő 1500 forintot fizetett egy vázáért, kiderült, hogy felbecsülhetetlen értékű darabról van szó

Több ezer éves vázát és egyéb ősi műkincset kap vissza Mexikó. Az Egyesült Államok 20 ereklyét ad vissza déli szomszédjának. A kétezer éves váza egy washingtoni filléres boltból került elő, ahol egy nő 4 dollárért vette meg.

Húsz ősi mexikói műtárgy tér haza az Egyesült Államokból, köztük egy kétezer éves maja váza, amelyet egy washingtoni filléres üzletben négy dollárért árultak – jelentette be csütörtökön a közép-amerikai ország régészeti intézete (INAH). A műtárgyak között az azték, totonac és teotihuacan kultúrából származó több száz éves tálak, edények és szobrok is vannak – írták a közleményben, hozzátéve, hogy a műkincsek a következő napokban érkeznek meg Mexikóba.

Presentation of Maya sculptures in the State Chancellery
műkincs
Mexikó
váza
Egyesült Államok
A filléresnél 4 dollárért árulták a kétezer éves mexikói vázát / Fotó: Getty Images

A vörös-fehér színezésű maja vázát a washingtoni televízió riportja szerint 3,99 dollárért (1500 forintért) Anna Lee Dozier helyi lakos vette öt éve egy olcsó árukat kínáló üzletben.

Az INAH szerint a jó állapotban fennmaradt váza a maja civilizáció klasszikus korszakában, 200 és 800 között készült, rajta díszes írásjelek és profilból ábrázolt, kezükkel gesztikuláló ülő alakok láthatók.

befektetés volt az elmúlt években a luxusóra, de ez nem mindig volt és lesz így

A műtárgyakat és a veterán autókat is lekörözte hozamban a luxusórák piaca az elmúlt tíz évet figyelembe véve. A jó teljesítményhez azonban a koronavírus-járvány időszakában megugró kereslet is kellett, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az árak igen hektikusan alakulhatnak a piacon. A gyártók eközben a fejlesztésekre koncentrálnak, az április közepén rendezett genfi órakiállításon számos újdonságot mutattak be.

Dozier azt követően jelezte idén Mexikó amerikai követségén, hogy feltehetően nem egy másolat, hanem egy valódi műkincs van a birtokában, hogy Mexikóvárosban járt. A műtárgyat át is adta a mexikói illetékeseknek, mert mint a televízióban elmondta, úgy gondolta, a történelmi darabnak haza kell térnie abba az országba, ahonnan származik.

A két kisfiú édesanyja hozzátette, hogy nagy megkönnyebbülés volt számára a műtárgy átadása, mivel így már nem kell félnie tőle, hogy történik vele valami az otthonában.

Megrémített, hogy kétezer év után éppen én törném el

– magyarázta.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.