Nemzetközi gazdaság

Humoristát választott Ukrajna elnöknek

Politikai és gazdasági program nélkül szerzett kiütéses győzelmet az ukrán elnökválasztáson Volodimir Zelenszkij humorista, aki hamarosan súlyos kihívásokkal szembesül majd.

Petro Porosenko elnök meg sem várta a szavazatszámlálás megkezdését, már a vasárnapi második forduló exit polljának alapján elismerte, hogy vereséget szenvedett Volodimir Zelenszkij humoristával szemben. Nem is lett volna értelme várni: a szavazatok 95 százalékának összeszámlálása után Zelenszkij 73 százalékkal vezetett, míg Porosenko nem érte el a 25 százalékot sem a Központi Választási Bizottság tájékoztatása szerint. A második fordulóban ugyanúgy 62 százalék körüli volt a részvételi arány, mint az elsőben.

Zelenszkijnek úgy sikerült ez a bravúr, hogy nincs semmiféle politikai tapasztalata, és nem volt programja sem azon kívül, amelyet egy népszerű tévésorozatban elnökként igért: megszüntetni a mindent behálózó korrupciót. Vasárnap esti sajtótájékoztatóján is elsősorban a donyecki válsággal foglalkozott. Azt mondta, folytatni akarja a konfliktus rendezésére életre hívott minszki folyamatot, valamint a Németország és Franciaország részvételével folytatott tárgyalásokat. Nagyszabású információs háborút ígért a konfliktus befejezése érdekében, de erről csak annyit árult el, hogy csapatával nagyon kreatív ötleteik vannak, amelyek megvalósításához kérik majd az újságírók és a bloggerek segítségét.

A választási győzelem csak az első és valószínűleg a legkönnyebb lépés volt Zelenszkij számára, aki hamarosan megtanulja, hogy más dolog eljátszani egy elnök szerepét, mint a valóságban betölteni ezt a pozíciót. A választóknak elegük volt az egyre növekvő inflációból és az életszínvonal folyamatos csökkenéséből, de senki sem tudja, hogy az új elnök milyen megoldást ajánl majd ezekre a problémákra. „Mivel teljes a bizonytalanság a gazdaságpolitikáját illetően, egyszerűen nem tudjuk, hogy mi fog történni, és ez aggasztja a pénzvilágot – mondta a Reutersnek Szerhij Fursza, a kijevi Dragon Capital befektetési bankára. – Látnunk kell, melyek lesznek az első döntései, az első kinevezései. Június előtt aligha tudjuk meg, milyen nagyok a kockázatok. Talán semmi nem fog változni” – tette hozzá. A következő hat hónapra valószínűleg az utóbbi lesz az igaz, akkor tartják a parlamenti választásokat. A jelenlegi törvényhozással a jövendő elnöknek szinte semmi esélye bármit sikerre vinni.

Zelenszkij szavahihetőségének azonban így is lesznek vizsgái, az egyik első és talán legfontosabb a PrivatBank, Ukrajna legnagyobb kereskedelmi bankja ügyében hozott döntés. A bankot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatásával államosították 2016-ban a bankrendszer megtisztításának részeként, egy kijevi bíróság azonban az elnökválasztás előtt pár nappal jogtalannak ítélte a lépést. A jövendő elnök a kampány során végig tagadta, hogy elnökként visszajuttatná a bankot oligarcha tulajdonosának, vagy kártérítést nyújtana neki az államosítás miatt. A dolog azért érdekes, mert ellenlábasai szerint Zelenszkij gyanúsan szoros munkakapcsolatot ápol az érintett Ihor Kolomojszkival, aki a sorozatát vetítő tévécsatorna tulajdonosa is.

A korrupció miatt Ukrajna majd harminc évvel a függetlenség elnyerése után is Európa egyik legszegényebb országa, pedig a gazdaság a számok alapján nem fejlődik rosszul. A gazdasági minisztérium a múlt heti előrejelzésében éves bázison 2,8 százalékos reál-GDP-növekedést jelzett erre az évre, és 3,8 százalékost jövőre, igaz, ez kevesebb az előzetesen várt 3, illetve 4,1 százaléknál. Hasonló az IMF előrejelzése is, amelyen nem módosítottak a múlt héten: 2,7 százalék 2019-ben és 3 százalék jövőre.

Petro Porosenko Ukrajna Volodimir Zelenszkij
Ezek is érdekelhetik