Nemzetközi gazdaság

Megakadt a falat az Amazon torkán

A brit versenyhatóság (CMA) részletes vizsgálata elindításáig felfüggesztette az Amazon 575 millió dolláros tőkeemelését az ételeket házhoz szállító brit vállalatban, a Deliverooban. A CMA szerint alappal feltételezhető, hogy az Amazon számára kisebbségi részesedést ígérő májusi keltezésű megállapodás sérti a versenyszabályokat. Az e-kereskedelmi óriás számára a Deliveroo lehet az utolsó lépés, hogy megkapaszkodhasson az ételek házhoz szállításának globálisan évi százmilliárd dolláros piacán, ahol saját, Amazon Restaurants nevű vállalkozásával megbukott, és nemrég be is fejezte szolgáltatását. Az Amazon közleményében leszögezte, hogy kisebbségi tulajdonosként is a Deliveroo szolgáltatásainak szélesítésében és új munkahelyek teremtésében érdekelt a versenyszabályok tiszteletben tartása mellett. A brit piacon a Just Eat és a Uber Eats a Deliveroo legnagyobb konkurense – írja a Reuters. A londoni székhelyű vállalat hatvanezer, türkiz-fekete ruhába öltöztetett biciklis-motoros futárja több mint nyolcvanezer étteremből, kifőzdéből és konyháról szállítja házhoz az online vagy telefonon megrendelt ételeket, emellett 14 másik országban, köztük a német és a francia piacon is jelen van.

Az Amazon a napokban jelentette be, hogy kétezer főállású munkatárssal 29 500-ra bővíti létszámát a brit érdekeltségeinél. Az új állásokat londoni, cambridge-i és edinburgh-i kutatás-fejlesztési központjainál hirdeti meg, de internetes szolgáltatásainak üzemeltetéséhez is keres embereket a legkülönbözőbb pozíciókra. Az Amazon tavaly két és fél ezerrel emelte dolgozóinak számát legnagyobb európai piacán. Az e-kereskedelmi és internetes szolgáltatások terén aktív vállalat 2010-es megtelepedése óta 11,7 milliárd dollárt fektetett be az Egyesült Királyságban, hogy ebből az összegből mennyi ment el beruházásokra és mennyi üzemeltetésre, azt nem részletezte.

Harmadik legnagyobb európai piacán, Franciaországban is fejleszt az Amazon, ott 1800 új állásra vár jelentkezőket, a főállásúak táborát 9300 fősre gyarapítva – írja a Reuters. A franciáknál 2010 óta kétmilliárd eurót fektettek be. Ez elég volt ahhoz, hogy piaci részesedésüket 17,3 százalékosra növelve élre törjenek az e-kereskedők között, és a teljes szektorban 2 százalékos részesedéshez jussanak.

Uber Eats Deliveroo Amazon
Ezek is érdekelhetik