Nemzetközi gazdaság

Berlinbe látogatnak a technológiai szektor nagyágyúi ezen a héten

Új telefonok az LG-től és a Sonytól, izgalmas számítógépek, 5G-s lehetőségek és a tartalomfogyasztás jövőjét befolyásoló megoldások – többek között ezekre számíthatunk az idei berlini IFA-n.

Szeptember elején hagyományosan a német fővárosra figyel a technológiai szektor, itt rendezik ugyanis az ágazat legnagyobb európai kiállítását, amely rendszerint már pontosan megmutatja, hogy a karácsonyi szezonban melyek lesznek a fogyasztók által leginkább kívánt, ugyanakkor talán legnehezebben megszerezhető prémiumtermékek. Bár az IFA-n nem kerül annyira középpontba a telefónia, mint például a barcelonai MWC-n, azért új okosmobilokat és az iparágat érintő bejelentéseket itt is várhatunk. Ami a készülékeket illeti, az LG az előző évek gyakorlatát követve idén is megszellőztette, hogy mivel készül Berlinbe. Persze ez korántsem jelenti azt, hogy minden újdonságot ellőtt előre, de az kiderült, hogy két középkategóriás okostelefont, a K50S és K40S jelzésűt az idén hivatalosan szeptember 6-án rajtoló IFA-n mutat majd be. A továbbfejlesztett K-szériás modelleket egyebek mellett jobb kijelzővel, fejlettebb kamerákkal és nagyobb kapacitású akkumulátorokkal látták el, így a felhasználók anélkül juthatnak prémiumkategóriás multimédia-élményhez, hogy ez az árcédulán is meglátszana. Az előlapi és hátlapi kamerák 13 millió pixeles felbontásának köszönhetően a két modellel készített videók és képek képkivágás és nagyítás esetén is kiválóan mutatnak. Az előzetes hírek szerint az sem kizárt, hogy a dél-koreai társaság egy különleges, prémiumkategóriás készüléket is elvisz Berlinbe, amely két nagy és egy kisebb kijelzővel rendelkezik majd, és ha követik az eddigi névadási gyakorlatot, akkor valószínűleg LG V60 ThinQ néven kerül piacra.

A dél-koreai társaságnak érezhetően fontos esemény az IFA, ami érthető is, hiszen a rendezvény lehetőséget kínál arra, hogy termékeinek igen széles skáláján mutassa be az újdonságokat. Berlinben a telefonok mellett hagyományosan nagy izgalmakat tartogat a televíziós felhozatal is, emellett az LG a háztartási gépek igen széles kínálatával jelenik meg a programon. Ezek között vannak olyanok, amelyek a mesterséges intelligencia integrálásának köszönhetően, ha elfogynak a mosó- és tisztítószerek, saját maguk, automatikusan rendelnek újat az Amazonon.

Az LG-től eltérően a többi nagy gyártó igyekezett megtartani magának, hogy milyen meglepetésekkel készült az IFA-ra, de azért néhány információ kiszivárgott, és erős tippekből sincs hiány. Az egyszerre több területen is jelen lévő társaságok közé tartozik a Sony, amely várhatóan az év elején érkezett Xperia 1 utódjával lepheti meg az érdeklődőket, és elképzelhető, hogy a tévés szegmensben is előrukkolnak majd valamilyen újdonsággal a japánok.

Jókora izgalmakat tartogathat a Samsung sajtótájékoztatója, amelyet szeptember 5-én tartanak. A várakozások szerint az egyik főszereplő a barcelonai MWC-n már bemutatott, azóta viszont igen nehéz időszakon túljutó, hajlítható okostelefon, a Galaxy Fold lehet. A gyökeres változásokon átesett készülék kapcsán már júliusban arról írtak dél-koreai források, hogy valamikor szeptemberben, esetleg a hónap közepén indulhat meg az értékesítése, de a legfrissebb hírek szerint akár már az IFA-ra időzítve hozzáférhetővé tehetik az eszközt, és a kiállításra kilátogatók is megismerkedhetnek vele. A Galaxy Foldból a tervek szerint az év végéig mintegy százezer darabot szállítanának le.

A berlini rendezvényen hagyományosan erős kínálattal jelennek meg a számítógépgyártók is, nagy meglepetés lenne, ha nem érkeznének új, izgalmas gépek, főként az üzleti felhasználókra és a játékosokra fókuszálva. A felfokozott várakozásokat indokolja, hogy az Intel új generációs, hatmagos laptopokba szánt processzorcsaládja, a Comet Lake már elérhető a piacon. A Dell már be is mutatta az első, ezzel ellátott XPS 13 notebookját, és arra lehet számítani, hogy a Lenovo és az Acer is megjelenik hasonló ajánlatokkal. Ez utóbbi cég kapcsán érdemes megemlíteni, hogy tavaly egy egészen extrém, 30 ezer dollárba kerülő, játékosoknak szánt rendszerrel, az Acer Thronos speciális játékfotellel sokkolta a kiállításra kilátogatókat, és remélhetőleg idén is lesz valami hasonlóan ütős megoldás a tarsolyukban.

A televíziókról már esett szó, de a tévés piac más vonatkozásban is főszerepet kaphat az idei IFA-n. Erre utal, hogy az egyik fő előadó Anthony Wood lesz, a Roku vezérigazgatója, aki valószínűleg a cég streaming videószolgáltatásának európai kiterjesztésével kapcsolatban tesz majd bejelentést. Az előzetes elemzésekben arról is lehetett olvasni, hogy a szintén saját sajtótájékoztatót tartó Amazon is hasonló lépésekről számolhat be. A társaság a múlt évben a mesterséges intelligencia alapján működő digitális asszisztens, az Alexa más gyártók által készített okoshangszórókba történő integrálására helyezte a hangsúlyt, azonban a cégnél egyre fontosabb a szolgáltatások részarányának növelése a bevételen belül, ezért elképzelhető, hogy idén jóval többről szól majd az eseményük, mint az új eszközök bemutatásáról.

Természetesen az 5G-s téma sem hiányozhat az idei berlini eseményről, hiszen például Dél-Koreában és több angliai városban is már működő kereskedelmi hálózatok vannak. A rendezvényen hazai pályán mutathatja majd be a Deutsche Telekom a jövőre vonatkozó elképzeléseit, és meglepetést okozna, ha az új generációs mobilhálózatok és az általuk kínált lehetőségek nem játszanának főszerepet Berlinben.

Év végéig

100

ezer Galaxy Foldot szállítanának le

Ezek is érdekelhetik