Nemzetközi gazdaság

Kifehérítenék a borravalót Romániában

A borravaló megadóztatására készülnek Romániában, az állam abban reménykedik, hogy a lépés a befolyt adótöbbleten túl enyhítené a munkaerőhiányt, és javítana a szolgáltatások minőségén.

Ismét nekiveselkedtek a borravaló megadóztatásának – amivel évekkel ezelőtt eredménytelenül próbálkoztak – a bukaresti hatóságok, most azonban sikerült közös nevezőre jutniuk a munkáltatókkal is. A román parlament felsőháza nemrég elfogadta a szociáldemokrata ügyvivő kormány törvénytervezetét, amelynek értelmében a vendéglők és bárok vendégei által hagyott baksist kötelezően fel kell tüntetni a nyugtán.

Az előterjesztés először is meghatározza a borravaló fogalmát, tisztázva többek között, hogy nem szervizdíjról van szó. Eszerint baksisnak nevezhető az a pénzösszeg, amelyet a kliensek önszántukból hagynak a kiállított számlán szereplő összegen kívül a vendéglőkben, bárokban, presszókban, italozókban. A rögzített szabályozás értelmében a romániai vendéglőkben és bárokban ezentúl a pincér kiviszi a számlát, amelyen választható tételként jelenik meg a borravaló több változata is, a fogyasztó pedig kijelölheti majd, hogy a fogyasztás ellenértékének 0 és 15 százaléka között mekkora összeget szán a baksisra. A vendéglátóipari egység munkatársának a továbbiakban be kell vezetnie a borravalóként kapott összegeket a könyvelésbe, és fel is kell tüntetnie a nyugtán „baksis” megjelöléssel. A baksist kötelezően szét kell osztani az alkalmazottak között, ennek mikéntjét a munkáltatónak az alkalmazottakkal együtt belső szabályzatban kell rögzítenie. Ahhoz, hogy az intézkedést tartalmazó jogszabályt átültethessék a gyakorlatba, a képviselőháznak is meg kell szavaznia.

A román hatóságok már régóta fontolgatják az országban elterjedt borravalóadás intézményesítését, hiszen felmérések szerint a lakosság 95 százaléka ad hálapénzt, elsősorban a nyaralása, pihenőszabadsága idején. Az így gazdát cserélő összegek a bukaresti pénzügyminisztérium becslése szerint 160–320 millió euróra rúgnak, ám ezek után nem fizetnek adót. A frissen elfogadott tervezet szerint a borravalóból származó bevétel áfamentes lesz, fizetésen kívüli jövedelemnek számít majd, amely után 10 százalékos jövedelemadó befizetésére lesz köteles a munkavállaló. Társadalombiztosítási összeget nem számolnak fel, ám egy bizonyos összeg fölött egészségbiztosításit igen. Miközben az állam költségvetési többletbevételt remél az adóztatástól, a vendéglátó- és szolgáltatóipari munkáltatók szerint az intézkedés enyhítené a munkaerőhiányt, és javítana a szolgáltatások minőségén. Más ágazatokhoz hasonlóan a vendéglátóipart is akut munkaerőhiány jellemzi, a munkáltatók folyamatosan arra panaszkodnak, hogy egyre nehezebben találnak alkalmazottakat a szállodákba, éttermekbe, bárokba. A borravaló kifehérítése azonban erősen motiválná a dolgozókat, akik azzal is nyernének, hogy a rendelkezés lehetővé tenné a borravalóadást bankkártyás fizetés esetén is.

Románia adó borravaló
Ezek is érdekelhetik