Nemzetközi gazdaság

Járványbabák: támogatással ösztönzik a pandémiás gyermekvállalást

Szingapúr babapénzt fizetne az alacsony születésszám javítása érdekében.

Szingapúr egyösszegű támogatást fizet azoknak, akik a koronavírus-helyzetben vállalnak gyereket egy új tervezet szerint. A kormányzat célja, hogy minden lehetséges módon ösztönözze a gyermekvállalási hajlandóságot, ami egyébként évtizedes lejtmenetben van – olvasható a BBC összefoglalójában.

Mik lehetnek az alacsony születésszám okai? Leginkább az egzisztenciális stresszre szoktak hivatkozni a helyi párok, amikor a családalapítás nehézségeiről kérdezik őket. Talán ez annyira nem meglepő a világ egyik legdrágább életszínvonalú városában, ahol egy normál, három szobás lakás havi albérlete (4000 szingapúri dollár) szinte egy átlagos fizetés összegével (5000 szingapúri dollár) egyezik meg.

Fotó: Roslan RAHMAN / AFP

A helyzetet most bonyolítja, hogy a járvány miatti bizonytalanságok közepén főleg nem merül fel a pároknál a gyermekvállalás gondolata,

így az egy nőre jutó születések száma 1,14-re esett – miközben a szomszédos Indonéziában (2,34), illetve a Fülöp-szigeteken (2,64) éppen bébibumm tapasztalható.

Még nem láttak napvilágot a törpe városállam új támogatásának paraméterei – jelenleg több mint 7000 dollárnak megfelelő babapénzben részesedhetnek a szülők.

családalapítás Szingapúr
Kapcsolódó cikkek