Nemzetközi gazdaság

Sáskahadat gyűrt le Pakisztán

Drónokkal, helikopterekkel, járművek százaival és mezőgazdasági munkások ezreivel vette fel a harcot a rovarok ellen.

Pakisztáni tisztségviselők pénteken bejelentették, hogy sikerült teljesen kiirtaniuk az országban pusztító sáskahadakat, miután februárban vészhelyzet kihirdetésére kényszerültek a rovarok elszaporodása miatt.

Moazzam Edzsaz, a pakisztáni sáskavédelmi központ vezetője egy iszlámábádi ünnepségen elmondta, hogy augusztusban elkezdett csökkenni a sáskapopuláció, és a héten az utolsó néhány hektár megtisztítása is befejeződött.

Pakisztán drónokkal, helikopterekkel, járművek százaival és mezőgazdasági munkások ezreivel vette fel a harcot a sáskahadak ellen.

https://www.youtube.com/watch?v=5Ui7TQSrwhQ

Az egyiptomi vándorsáskák tavaly júniusban érkeztek Iránból, és hatalmas területeket taroltak le az ország délnyugati részén, jelentős károkat okozva a gyapot-, a búza- és a kukoricatermésben. A helyzet annyira súlyossá vált, hogy a 220 millió lakosú Pakisztán az elmúlt tíz évben először kényszerült importtal kipótolni a hiányzó búzatermést. A terményárak eközben az egekbe szöktek, és

az majdnem elérte a 10 százalékot szeptemberben,

nyomás alá helyezve a kormányt. Iszlámábád állítása ellenére szakértők nem zárták ki a sáskák újbóli elszaporodását.

Fotó: Shahid ALI / AFP

„Előfordulhat, hogy újból megjelennek a rovarok, de tapasztalatunkból kifolyólag készek leszünk megelőzni egy újabb pusztítást”

– mondta a pakisztáni katasztrófavédelmi ügynökséget vezető Mohamed Afzal.

Kína, Pakisztán szomszédja és szövetségese drónokkal, több ezer tonnányi rovarirtóval és szakértőkkel segítette Iszlámábádot a sáskák elleni küzdelemben.

 

sáskajárás Pakisztán
Kapcsolódó cikkek