Nemzetközi gazdaság

A második hullám alaposan megtépázza Európát

A koronavírus-járvány megfékezésére újabb korlátozó intézkedéseket vezetnek be a héten több európai országban.

Egyesült Királyság

Angliában csütörtöktől decem­ber 2-ig az emberek csak meghatározott okkal hagyhatják el az otthonukat, kizárólag az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok maradhatnak nyitva.

  • Az iskolákban és az egyetemeken folytatódhat a tanítás,
  • és Boris Johnson kormányfő szombat esti beszédében kiemelte, hogy a termelésnek is folytatódnia kell, elsősorban az építőiparban és a feldolgozó szektorban.
  • Emellett a kormány újra életbe lépteti a munkahelymegőrzési programot, és finanszírozza a korlátozások miatt ideiglenesen elbocsátottak bérének 80 százalékát.

    Az országban már több mint egymillióan fertőződtek meg a vírussal, a napi új esetek száma meghaladja a 20 ezret, és az európai országok közül ott haltak meg a legtöbben.

    A második hullám negatív hatása már érződik a gazdaságon, a talpra állás üteme lelassult, az IHS Markit beszerzésimenedzser-index a szeptemberi 56,5 pontról októberre 52,9 pontra esett vissza.

    Fotó: MTI/EPA/Reuters/Johanna Geron

    Franciaország

    A koronavírus-járvány gazdasági hatása hasonlóan súlyos Franciaországban is, ahol szintén másodszor voltak kénytelenek országos korlátozásokat bevezetni.

    Olivier Dussopt, a gazdasági minisztérium államtitkára a Le Journal du Dimanche-nak azt mondta, hogy

    a költségvetési hiány az év végére eléri a 248 milliárd eurót, vagyis a 11,3 százalékát, és a gazdaság a korábban jelzett 10 helyett 11 százalékkal zsugorodik majd.

    A járvány eddig 186 milliárd euróba került az országnak – tette hozzá.

    Egyéb európai korlátozások

    További intézkedéseket, egyebek között Milánó és Nápoly lezárását, a tartományok közötti mozgás megtiltását, az üzletek nyitvatartásának korlátozását tervezik Olaszországban is, ahol pénteken először lépte át a harmincezres küszöböt a napi fertőzések száma.

    Portugáliában szerdán lép életbe a részleges vesztegzár, Ausztriában holnaptól tiltanak be a profi sportok kivételével minden rendezvényt, bezárnak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak. Szintén holnaptól legalább egy hónapig általános éjszakai kijárási tilalom lesz Görögországban.

    koronavírus járvány
    Ezek is érdekelhetik