Nemzetközi gazdaság

Meglepően gyorsan reagált az Európai Unió

Egyhangúlag döntöttek az uniós állam- és kormányfők a  Fehéroroszország elleni újabb szankciókról, a részleteket azonban később dolgozzák ki, hogy kiálljanak bármilyen törvényességi próbát.

Az állam- és kormányfőit tömörítő Euró­pai Tanács újabb, többek között gazdasági jellegű büntetőintézkedéseket vezet be Fehéroroszországgal szemben, és szankciókkal sújt fehérorosz tisztségviselőket is válaszként arra, hogy a fehérorosz hatóságok vasárnap minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét, Sofia Sapegát. A hétfőn kezdődött kétnapos csúcstalálkozójuk elején a tagállamok vezetői felszólították az európai légitársaságokat, hogy kerüljék el Fehéroroszország légterét (ezt jó néhányan már meg is tették), és felkérték a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy indítson vizsgálatot az ügyben. Felszólították a tagállamok szakminisztereit, hogy intézkedjenek az EU légterének és repülőtereinek lezárásáról a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt, követelik a két letartóztatott azonnali szabadon bocsátását, és szolidaritásukat fejezték ki Lettországgal a lett diplomaták Fehéroroszországból való indokolatlan kiutasítása miatt.

Az uniós válasz valódi mértéke a Politico szerint csak azután derül majd ki, hogy brüsszeli illetékesek, diplomaták és jogászok kidolgozzák a szankciók részleteit, amelyeknek ki kell állniuk bármilyen törvényességi próbát. A döntés az EU-ban mindenesetre szokatlan és meglepő gyorsasággal született meg. Ez annak köszönhető, hogy Németország és Franciaország az első perctől kemény álláspontot képviselt, „Oroszország barátai félrenéztek”, és a közvetlenül érintett tagállamok voltak a legdühösebbek. Micheál Martin, a Ryanairnek otthont Írország miniszterelnöke már megérkezésekor „határozott és erőteljes választ” sürgetett, ahogyan görög kollégája, Kiriákosz Micotákisz is. Így egyhangú döntés született, és az EU kész a hosszú harcra. „Mindaddig nyomást gyakorolunk a minszki rezsimre, amíg nem tartja tiszteletben a véleményszabadságot és a sajtót” – hangsúlyozta Ursula von der Leyen, aki reménysugarat is felvillantott a fehérorosz ellenzéknek. „Egy hárommilliárd eurós gazdasági és befektetési csomag áll készen Fehéroroszország számára, amint demokráciává válik” – jelentette ki. Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a 27-ek döntését, és közölte, hogy a washingtoni kormányzat vizsgálja, milyen módon vonja felelősségre Minszket, és a lépéseit szorosan összehangolja majd Brüsszellel.

Oroszország viszont kiállt a szomszédja mellett, sokkolónak nevezte az európai és az amerikai felháborodást, és a kettős mérce alkalmazását emlegette. A CNBC által idézett szakértők szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek előre tudnia kellett az incidensről, amelyet akár engedélyeznie is kellett. „Aljakszandr Lukasenka túlélése immár teljes mértékben Putyintól függ, nem kockáztatta volna a kapcsolatát a Kremllel egy ilyen fennhéjázó lépéssel, hacsak nem kapott előbb zöld utat Putyintól” – vélekedett Timothy Ash, a BlueBay Asset Management feltörekvő piaci stratégája, aki szerint „nem maradtak fenn hidak a Nyugat felé, és Lukasenka kész feláldozni Fehéroroszország szuverenitását, hogy mentse a bőrét”. Putyin befolyása a fehérorosz elnökre tovább erősödött azzal, hogy tavaly szeptemberben, a tömegtüntetések idején 1,5 milliárd dollárnyi kölcsönt folyósított Minszknek, és ígéretet tett a kétoldalú felfuttatására. Az EU-csúcson egyébként Oroszország is téma volt, Charles Michel, az ET elnökének tájékoztatása szerint a résztvevők elítélték a tagállamokkal és más országokkal szemben kifejtett „jogtalan, provokatív és bomlasztó” orosz tevékenységeket.

A lakosságra hárítaná a klímavédelem költségeinek egy részét az EU

Az Európai Bizottság kiterjesztené a szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerét a lakóépületekre és a közlekedésre, de azonnali kompenzációt is bevezetne az alacsony jövedelmű háztartások számára – jelentette ki Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke. A rendszer funkciójának kibővítése része lesz a júniusban bemutatandó klímavédelmi csomagnak, amelyben a testület javaslatokat is megfogalmaz a tagállamok kibocsátásának csökkentésére. | vg

 

Fehéroroszország Ryanair
Ezek is érdekelhetik