Világszerte a szakemberhiány lehet az újranyitás legnagyobb akadálya
A bárok és éttermek az újranyitást követően világszerte kihívásokkal néznek szembe, miután a pandémia kitörése óta elbocsátott szakképzett munkaerő egy része végleg elhagyta a vendéglátói pályát. Csak az Egyesült Királyságban a foglalkoztatottak mintegy 10 százaléka, 355 ezren fordítottak hátat az ágazatnak alig egy év alatt a brit statisztikai hivatal adatai szerint.
„Bár nagyszerű hír a vendéglátóipar számára, hogy az emberek szeretnének visszatérni az éttermekbe és a kocsmákba, mégis beárnyékolja az örömöt az a tény, hogy a vendéglátóhelyek nehezen találnak szakképzett munkaerőt” – nyilatkozta Neil Pattison, a Caterer.com igazgatója a BBC-nek. A munkaerő-közvetítő platform vezetője szerint a brit teraszok április 12-i megnyitása óta több mint 85 százalékkal nőtt a vendéglátóiparban betöltésre váró álláshelyek száma, jelenleg 22 ezer meghirdetett pozícióra keresnek embert az Egyesült Királyságban.
New Yorkban is hatalmas probléma a munkaerőhiány. A világjárvány kezdete óta rengetegen veszítették el a munkahelyüket, közülük sokan támaszkodnak azóta is az állami támogatásokra. A keleti parti nagyváros július elsejére tervezett teljes újranyitását nagyban lassíthatja, hogy a korábban a vendéglátásban foglalkoztatottak közül sokan még New Yorkba sem akarnak visszatérni – nemhogy a jókora munkaterhelést követelő belvárosi éttermekbe, bárokba –, hiszen a heti több száz dolláros munkanélküli-segélyből a déli államokban könnyebben meg tudnak élni, mint ahogy a fizetésükből kijöttek az amerikai viszonylatok között is drágának számító Nagy Almában – mutatott rá a Bloombergnek nyilatkozó szakértő.
Azok, akik továbbra is a szektorban dolgoznának, tudnak miből válogatni: a nagyvárosok mellett az egyre népszerűbb vidéken is számos munkalehetőség kínálkozik. De más iparágak is igyekeznek elszipkázni a vendéglátással megszerzett hasznos tapasztalattal rendelkező munkaerőt; sokan helyezkedtek el például az Amazonnál vagy a fellendülő kannabisziparban, ahol egy jó szakács aranyat érhet.
A jól képzett szakemberek pályaelhagyása hazánkban is problémát okoz – derül ki a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) által végzett piaci felmérésből. Tavaly a rendezvények mintegy háromnegyede elmaradt, és az eddigi foglalások alapján az is biztosnak tűnik, hogy az idén 80 százalékkal kevesebb rendezvényt lehet megtartani, mint a járvány kitörése előtt. A koronavírus magyarországi megjelenése óta a megkérdezett cégek mintegy 60 százalékánál történtek elbocsátások. A válaszadók harmadánál a leépítések az állomány több mint 40 százalékát érintették, azon belül is csaknem tizedük az alkalmazottak 80 százalékát kényszerült elbocsátani.
Az Egyesült Királyságban
22
ezer vendéglátóst keresnek


