Nemzetközi gazdaság

A javuló járványhelyzet mellett alacsony az oltási hajlandóság a szlovákoknál

Szlovákiában látványosan javul a járványhelyzet, hétfőtől már egyetlen járásban sincsenek érdemi korlátozások, viszont a delta variánstól való félelem miatt július 1-től szigorodik a határellenőrzés – közölte Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

Az 5,4 milliós Szlovákiában az első vakcinával beoltottak száma hétfőn átlépte a 2 milliót, a két adaggal beoltottak száma pedig az 1,5 milliót, a napi elhalálozások száma az utóbbi napokban 0 és 5 között mozog.

A nyugati országrész, különösen Pozsony megye átoltottsága viszonylag jónak mondható, azonban a keleti országrészben nagyon alacsony a vakcinát felvevők száma, és ezen még az sem segített, hogy júniustól lehetett igényelni (július 1-ig) az orosz Szputnyik V vakcinát is.

Szlovákia március elején 200 ezer, az által nem jóváhagyott ampullát rendelt, azonban az igények messze elmaradtak a várakozástól, ezért Pozsony a múlt héten úgy döntött, hogy 160 ezer oltóanyagot sürgősen elad vagy odaajándékoz a balkáni országoknak.

Ez (is) kiváltotta Igor Matovic korábbi kormányfő (még miniszterelnökként senkivel sem egyeztetve hozatta be a Szputnyik V-t), jelenlegi pénzügyminiszter haragját, aki a hétvégén Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztert bírálta, amiért Szlovákiában alacsony a koronavírus ellen beoltottak száma. A Szlovák Rádió vitaműsorában nemes egyszerűséggel kifejtette, hogy ennek ellenére esélyt ad arra, hogy párttársa, az egészségügyi tárca vezetője megmutathassa, képes növelni az oltások iránti érdeklődést. Mint mondta, az orosz Szputnyik V oltóanyag népszerűsítését illetően nagyobb kampányt várt, és attól tart, hogy Szlovákiában az átoltottság aránya nem éri majd el a 40 százalékot.

Matovic érvelése kissé álságos, hiszen korábban közölte, nem oltatja be magát a Szputnyikkal, mert akkor nem utazhatna akadálymentesen külföldre.

Az ellenzéki politikusok sem éppen erősítik az oltási hajlandóságot, a vezető ellenzéki párt, a volt kormányfő, Peter Pellegrini vezette Hlas (Hang) csak félszívvel áll ki a vakcina mellett, Robert Fico háromszoros kormányfő (a Smer elnöke) inkább a a lakosságot elbizonytalanító állításokat közöl e témában, a parlamenti, újfasiszta Kotleba-párt pedig egyenesen rémhíreket terjeszt az oltásról.

Fotó: Sputnik via AFP

Szlovákiában a hétvégétől elkezdődött az Európai Unió digitális Covid-igazolványának igénylése, először mobilapplikáció útján, ám hétfőtől a korona.gov.sk oldalon már elérhető az a kérdőív is, amelynek kitöltésével kérvényezni lehet az uniós igazolást.

Szlovákia
Kapcsolódó cikkek