Nemzetközi gazdaság

Kína áttér a születésösztönzésre

Kína tovább lazít a születéseket korlátozó szabályokon, 2025-re teljesen meg is szüntetheti őket, sőt áttérhet a születéseket ösztönző intézkedésekre – jelentette a Dow Jones meg nem nevezett bennfentes forrásokra hivatkozva.

A Teng Hsziao-ping nevéhez kötődő kínai egy gyermek politikát az 1970-es évek végén vezették be a népességrobbanás megállítására, és egészen 2013 végéig volt érvényben a világ legnépesebb országában, amely a következő évtizedben a világ legnagyobb gazdaságává válhat. Akkor bizonyos esetekben már megengedték a két gyermeket, majd 2015-ben általánossá tették ezt az engedményt, de ezután is sok kínai párt tartottak vissza a több gyermek vállalásától a nevelés költségei.

A múlt hónapban a korlátot három gyermekre emelték, de közgazdászok és demográfusok szerint még ez sem elegendő, hogy megelőzze a népesség fogyását.

Fotó: AFP

A jegybank kutatói már korábban azt javasolták, hogy szüntessenek meg minden korlátot. A vita azután forrósodott fel, hogy közzétették a legutóbbi eredményeit, amelyek szerint tavaly majdnem hatvan éve a legkevesebb gyermek született, és az utóbbi évtizedben csökkent a munkakorú népesség.

A tervek szerint fokozatosan lazítanák a korlátozásokat, először azokban a tartományokban, ahol a születési ráta a legalacsonyabb, és hozzátehetnek olyan intézkedéseket, amelyek kifejezetten ösztönzik a gyermekvállalást – jelentette a hírügynökség.

születésszabályozás születések Kína
Kapcsolódó cikkek