Nemzetközi gazdaság

Kína felült az oltási rakétára

Kína jó úton halad, hogy a hónap végéig a népesség negyven százaléka be legyen oltva, az Egyesült Államokban azonban nem fogják elérni a kitűzött vakcinázási célt.

Két hét van már csak hátra július 4-ig, de a jelenlegi trendek alapján úgy tűnik, Joe Biden elnöknek addig nem sikerül elérni a kitűzött célt, hogy a felnőtt lakosság 70 százaléka megkapja a koronavírus elleni oltásnak legalább az első, 160 millió pedig mindkét adagját. A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint

a múlt hét közepéig a felnőttek 65 százaléka kapott legalább egy vakcinát, és naponta átlagosan 756 ezer embert kellene beoltani, ám az utóbbi időben napi 336 ezerrel ennek még a felét sem sikerült teljesíteni.

Ha így haladnak, akkor a függetlenség napjára a felnőtt lakosság körében a 67 százalékos átoltottságot érik el. Ez azonban még nem jelenti a világ végét Anthony Fauci, a Fehér Ház vezető egészségügyi tanácsadója szerint, csak azt, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket, mivel az oltással a vírus delta (indiai) variánsának a terjedése is lassítható.

Ez a változat nemcsak 60 százalékkal fertőzőbb, de az eddigi tapasztalatok szerint az eredeti vírustól eltérően súlyosabb tüneteket is okoz.

Fotó: AFP

A fiatalabbaknál a tünetek leginkább súlyos náthához hasonlítanak, ezért nem érzik nagyon betegnek magukat, de fertőzhetnek és kockáztatják mások egészségét. A delta va­riáns az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint már legalább nyolcvan országban megjelent, s több helyen – például az Egyesült Királyságban is – dominánssá vált, és már az Egyesült Államokban is az új esetek több mint 10 százalékáért felelős. Az USA-val ellentétben

Kínában olyan mértékben és ütemben folyik az oltás, amilyenre sehol a világon nincs példa.

A CNN beszámolója szerint

a múlt hét közepéig több mint 945 millió oltást adtak be az országban – vagyis a globálisan felhasznált 2,5 milliárd adagnak majdnem a 40 százalékát, és a hét végén valószínűleg átlépték az egymilliárdot.

Az eredmény különösen annak fényében elképesztő, hogy az egymilliós határt csak március 27-én érték el, de a múlt héten volt olyan nap, amikor több mint húszmillió adagot adtak be. Kína vezető járványügyi szakértője, a kormány tanácsadója szerint az a cél, hogy az 1,4 milliárdos népesség 40 százalékát teljesen beoltsák a hónap és 80 százalékát az év végéig.

A szakértők nem szeretnének nézőket az olimpián

Az olimpia miatt felgyorsulhat a koronavírus-járvány terjedése, ami túlságosan nagy nyomás alá helyezné a kórházi ellátórendszert – figyelmeztettek a hét végén ismét vezető japán egészségügyi szakértők. Szerintük az lenne a legkevésbé kockázatos, ha egyáltalán nem engednének be nézőket a versenyekre. A szakértői jelentést azután hozták nyilvánosságra, hogy Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság elnöke nyilatkozott a Szankej című újságnak, és azt mondta, maximum tízezer nézőt szeretne beengedni a stadionokba. A nyári játékok július 23-án kezdődnek, és bár a közvélemény támogatja az újabb halasztást, de az túl sokba kerülne a szervezőknek, a tokiói kormánynak, a szponzoroknak és a biztosítóknak is – emlékeztetett a Reuters. Azt már korábban bejelentették, hogy külföldről nem érkezhetnek nézők, a hazaiak esetleges részvételéről leghamarabb ma dönthetnek a helyi szervezők, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, a japán kormány és a tokiói önkormányzat képviselőinek egyeztetésén. A szakértők egyébként a múlt héten még támogatták a maximum tízezres nézőszámot, de csak abban az esetben, ha a jelenleginél is tovább enyhítik a korlátozó intézkedéseket. A kormány csütörtöki döntésével vasárnaptól ugyan feloldották a veszélyhelyzetet Tokióban, Hokkaidón, Oszakában, Kiotóban, Hirosimában és Fukuokában, de bizonyos korlátozások megmaradnak, például a fővárosban július 11-ig az éttermeknek este 8-kor be kell zárniuk, alkoholt pedig csak 19 óráig árusíthatnak. Az egészségügyi szakértők jelentésükben azt is hangsúlyozták, hogy a szervezőknek készen kell állniuk gyors döntések meghozatalára, a nézők azonnali kitiltására és újabb elrendelésére, ha erre szükség lenne.

 

járvány fertőzés vakcina koronavírus járvány koronavírus oltás Kína koronavírus elleni oltás
Kapcsolódó cikkek