Nemzetközi gazdaság

Putyin: egy nyelvet beszélünk Bidennel

Az előre becsültnél sokkal rövidebb ideig tartott, és első látásra egyértelmű eredmény nélkül ért véget Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin genfi csúcstalálkozója.

A két nagyhatalom vezetője két ülésben tárgyalt az orosz-amerikai kapcsolatok jövőjéről, bár eredetileg arról volt szó, hogy három megbeszélés lesz Oroszország és az Egyesült Államok küldöttsége között. Az első, 80 percesre tervezett, szűkebb körben megrendezett tanácskozás végül jóval tovább tartott a tervezettnél. Ezen csak a két elnök, külügyminisztereik és a tolmácsok vettek részét. A második ülésen már nagyobb delegációk tárgyaltak. Ez azonban jóval rövidebb lett, mint ahogy azt várták.

Fotó: Mikhail Metzel / AFP

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/biden-es-putyin-orakig-gyuri-majd-egymast-3841556/

A megbeszélést követően elsőként az orosz elnök tartott külön sajtótájékoztatót.

Putyin konstruktívnak, nyitottnak és lényegre törőnek minősítette a tárgyalásokat, amelyeken kérdések széles körét érintették két részletben két és fél óra alatt.

Az orosz elnök kérdésre válaszolva kiegyensúlyozott, tapasztalt államférfiként jellemezte amerikai kollégáját, akivel „egy nyelvet beszélnek”, és aki „nagyon különbözik Trump elnöktől”, de akitől nem kapott meghívást a Fehér Házba, mondta. Egy ilyen találkozóhoz egyébként is megfelelő feltételek szükségesek, tette hozzá. Putyin azt is elmondta, hogy a hangulat egyáltalán nem volt ellenséges, éppen ellenkezőleg, és mindkét fél készséget mutatott arra, hogy próbálja megérteni a másik álláspontját.

Fotó: Sergey Guneev / AFP

Megegyeztek arról, hogy konzultációt kezdnek a kiberbiztonság kérdésében, mondta, de hangsúlyozta, hogy ezen e téren „mindkét félnek kell bizonyos kötelezettségeket vállalnia”. Beszámolt arról, hogy tárgyalásokat kezdenek az atomfegyvereket korlátozó, nemrégiben meghosszabbított Új-START egyezmény módosításáról, mivel mindkét ország felelős a nukleáris stratégiai stabilitásért.

Egyetértettek abban is, hogy a két korábban kölcsönösen kiutasított nagykövetnek minél hamarabb vissza kell térnie az állomáshelyére, és folytatnia a munkát, az pedig „pusztán technikai kérdés”, hogy ez mikor történik meg.

Ukrajnát a szavai szerint nem érintették részletekbe menően, de egyetértettek abban, hogy a konfliktus rendezésének a minszki megállapodáson kell alapulnia.

Szóba került az Oroszországban bebörtönzött amerikai állampolgárok ügye is, mondta, és elképzelhetőnek tartott valamiféle kompromisszumot a fogolycsere ügyében, amelyről majd tovább egyeztetnek.

A Fehér Ház munkatársai figyelmesen hallgatták Putyin szavait, miközben Biden a saját sajtótájékoztatójára készült.

Bár Putyin kikerülte a választ az emberijog-sértésekkel és Alekszej Navalnij ellenzéki vezető sorsával kapcsolatban, Biden a saját sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy felvetette, és mindig fel is fogja vetni ezeket a kérdéseket. Ez nem Oroszország ellen irányul, hanem a demokratikus értékek védelme, amely alapvető az Egyesült Államok számára.

Fotó: Mikhail Metzel / AFP

Az elnök kérdésre válaszolva elmondta: katasztrofális következményekkel járna Moszkva számára, ha Navalnij meghalna a börtönben.

Azt világosan közölte partnerével, hogy az alapvető közműellátó rendszerek védelme a kibertámadások ellen minden társadalom elsődleges érdeke, és az Egyesült Államok meg fogja tenni a szükséges lépéseket ezek megakadályozására és megtorlására.

Biden megismételte: az a célja, hogy ismét „stabil és kiszámítható” legyen a két ország kapcsolata, amely szinte kritikus mélységbe süllyedt, és szerinte a vezetőknek „mindig jobb szemtől szemben találkozniuk”, az ilyen szintű egyeztetést semmi más nem pótolja.

Amerikai elemzők szerint Putyin már a csúcstalálkozó megvalósulásával is nyert, és nyilván értékelte, hogy a megbeszélés előtti fotózás alatt Biden ismét „nagyhatalomnak” nevezte Oroszországot.

Ez ugyan tény, Washington azonban a múltban folyamatosan alulértékelte Moszkva globális szerepét, Barack Obama volt elnök egyenesen „regionális hatalommá” minősítette le a Krím-félsziget elfoglalása után.

Fotó: Brendan SMIALOWSK / AFP

Azt szakértők szerint nehezebb megállapítani, hogy az amerikai elnök szempontjából mi minősült volna sikeres csúcstalálkozónak, és a Fehér Ház már eleve mindent meg is tett azért, hogy minél alacsonyabbak legyenek a várakozások.

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/borell-visszaszoritjuk-az-oroszok-baratsagtalan-fellepeset-3842804/

Joe Biden Oroszország Vlagyimir Putyin amerikai-orosz kapcsolatok Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek