Nemzetközi gazdaság

A briteknél is elszabadultak az árak

Minden elemzői várakozást és a Bank of England (BoE) által kitűzött két százalékos célt is meghaladta a júniusi brit éves infláció.

Minden elemzői várakozást és a Bank of England (BoE) által kitűzött két százalékos célt is meghaladta a júniusi brit éves A statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint a fogyasztói árak a szakértők által jelzett 2,2 százalék helyett 2,5 százalékkal emelkedtek, ami 2018 augusztusa óta a legmagasabb szint. Ehhez az is hozzájárul, hogy alacsony volt a bázis, hiszen a koronavírus-járvány alatt bevezetett korlátozások idején kisebb mértékben nőttek, vagy egyenesen csökkentek az árak, mint például az üzemanyag esetében. 

Az enyhítésekkel megfordult a trend, drágulni kezdtek az élelmiszerek, a használt autók, a ruházat, a lábbelik, az éttermek és bárok, valamint az üzemanyag – utóbbi például 20,3 százalékkal volt magasabb a tavaly júniusinál, a használt autóké pedig 5,6 százalékkal.

Ellensúlyt például a játékok és hobbicikkek jelentettek, amelyeknek az ára a tavaly zárlat alatt nőtt, mostanra viszont csökkent, mivel az egész országban a korlátozások feloldásának utolsó szakaszánál tartanak.

Fotó: Bloomberg

Némileg gyorsul az ingatlanárak növekedése is, a májusi 9,6 után júniusban elérte a 10 százalékot éves bázison. Változatlanul Londonban drágulnak a legkevésbé, 5,2 százalékkal a lakóingatlanok, mert a járvány kezdete óta folyamatos a kereslet a városközpontoktól távolabb lévő, nagyobb méretű lakások és házak iránt. A piacot egyelőre fűti a lakásvásárlóknak adott adókedvezmény is, ez a program azonban szeptemberben kifut.

Akárcsak Egyesült Államokban, a briteknél is az a legfőbb kérdés, hogy mit lép az emelkedő inflációra a jegybank. Hugh Gimber, a J.P. Morgan Asset Management stratégája szerint „a BoE valószínűleg úgy érzi majd, hogy itt az ideje gyorsan mérsékelni a gazdaságnak nyújtott támogatást”, vagyis visszafogni a jelenlegi hatalmas ösztönzőprogramokat. A Reuters összefoglalójában emlékeztet arra, hogy a legtöbb jegybankár úgy véli, csupán ideiglenes az infláció világszerte tapasztalható emelkedése, és nagyrészt az okozza, hogy a nyugati gazdaságok járvány utáni felélénkülése fennakadásokhoz vezetett az ellátási láncban. Ezt az álláspontot képviseli a BoE is, amely június végén módosította az előrejelzését. Eszerint a fogyasztói áremelkedés az idén meghaladja majd a három százalékot, de a következő években visszacsúszik két százalék körülire, ahogy visszatérnek a járvány előtti nyomott árak és bérek. A bank távozó vezető közgazdásza, Andy Haldane szerint azonban az infláció az év végére közelebb lesz a négy százalékhoz. Ő egyébként már májusban és júniusban is arra szavazott, hogy a BoE a tervezettnél korábban vezesse ki százmilliárd fontos (egy font 421 forint) kötvényvásárlási programját, amely az év végéig tart. Az inflációs adat ismeretében szakértők arra számítanak, hogy a BoE jövő augusztusra 0,25 százalékra emeli az alapkamatot a jelenlegi 0,1 százalékról.

Bank of England koronavírus járvány Brit infláció
Kapcsolódó cikkek